Полицията в Непал използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне хиляди протестиращи, които настояват за възстановяване на монархията, премахната преди 15 години. Това съобщава "Ройтерс".

Протестиращите от "Гражданската кампания" казват, че действащите правителства, откакто монархията беше премахната, не са изпълнили ангажиментите си за развитие на страната, която е между най-бедните в света.

Според очевидци протестиращите са се опитали да разрушат полицейска барикада в покрайнините на Катманду и да тръгнат към центъра на столицата, след което силите за сигурност са отблъснали тълпата. "Полицията само се опита да овладее огромна анархична тълпа от протестиращи", каза Джитендра Баснет, висш служител в градската администрация на Катманду. В центъра на града са забранени публичните протести. Някои полицаи са били ранени от камъни, хвърлени от протестиращи, каза още Баснет.

Град в Непал налага комендантски час след размирици между индуисти и мюсюлмани

Град в Непал налага комендантски час след размирици между индуисти и мюсюлмани

Според длъжностни лица целта е да предотвратят повече конфликти между двете страни

Дурга Прасаи, координатор на Гражданската кампания, заяви, че около 10 протестиращи са били ранени при мелето, като двама от тях са в критично състояние. "Искаме републиканската система да бъде премахната и монархията да бъде възстановена", подчерта той и обеща да продължи да агитира за тази цел. Прасаи призова за обща стачка в петък в Катманду, където живеят около четири милиона души.

Специално избрано събрание премахна 239-годишната монархия през 2008 г. Политическа нестабилност засегна Непал след края на монархията, като страната е минала през над 10 смени на правителството. Това спъва икономическото развитие на страната и принуждава милиони млади хора да търсят работа главно в Малайзия, Южна Корея и Близкия изток.

Бившият лидер на маоистките бунтовници Пушпа Камал Дахал, който все още носи бойното си име Прачанда ("Свиреп"), сега е министър-председател на Непал, оглавяващ коалиция с центристката партия Непалски конгрес. Гианендра, последният крал на хималайската планинска страна, вклинена между Индия и Китай, живее като обикновен човек със семейството си в Катманду.

Властите в Непал забраниха TikTok

Властите в Непал забраниха TikTok

Приложението нарушава социалната хармония в страната