В град Непалгандж в югозападен Непал беше наложен комендантски час и засилените мерки за сигурност след бързото ескалиране на напрежението между индуси и мюсюлмани, съобщава "Асошиейтед прес".

Проблемите започнаха в града през уикенда, след като момче хиндуист публикува коментар относно мюсюлмани в социалните мрежи. Мюсюлманите протестираха срещу статута в сградата на главния правителствен администратор на региона, след което започнаха да горят гуми по улиците и блокираха движението.

Във вторник беше проведен митинг на индусите в града, след което по тях бяха хвърлени камъни и бутилки, което доведе до няколко леки наранявания. Комендантски час за неопределено време беше наложен от вторник следобед в Непалгандж, непосредствено след атаката срещу индуисткият протест. Градът се намира на около 400 километра западно от столицата Катманду.

След смъртоносната катастрофа Непал временно забрани полетите с хеликоптер

След смъртоносната катастрофа Непал временно забрани полетите с хеликоптер

Забраната ще остане в сила два месеца

Районният полицейски началник Сантош Ратор разказа, че полицаи патрулират в града и хората нямат право да напускат домовете си или да се събират в големи групи по време на блокирането. Няма съобщения за проблеми през нощта днес.

Длъжностни лица обявиха, че са наложили заповедта за оставане у дома и забраната хората да се събират, за да предотвратят повече сблъсъци между двете страни.

Насилието в общността не е често срещано явление в Непал, която е страна с мнозинство от индуисти. Тя стана светска само преди няколко години. Мюсюлманите съставляват приблизително една трета от населението на Непалгандж и около 14% от населението на Индия, която граничи с непалския град.

През годините религиозното разделения в региона нараства.

Индия налага комендантски час в няколко района, засегнати от етнически конфликти

Индия налага комендантски час в няколко района, засегнати от етнически конфликти

Десетки студенти бяха ранени при размирици след протести срещу предполагаемото отвличане и убийство на двама студенти