Индия наложи комендантски час в столицата и някои райони на щата Манипур днес, съобщава "Ройтерс". Това стана след като десетки студенти бяха ранени при размирици след протести срещу предполагаемото отвличане и убийство на двама студенти.

Според анализатори етническото насилие в североизточния щат, граничещ с Мианмар, може да прерастне в "гражданска война", водена за земя, работни места и политическо влияние между двете най-големи местни групи.

"В град Имфал и в някои други области трябваше да бъде въведен полицейски час за неопределено време", каза пред "Ройтерс" Л. Кайлун, високопоставен полицейски служител в столицата на щата. Друг служител на полицията, пожелал анонимност твърди, че повече от 80 студенти бяха ранени при сблъсъците в сряда. Той добави, че ситуацията е "изключително напрегната", след като въоръжени тълпи вандализираха офис на управляващата политическа партия и хвърлиха бензинови бомби по два полицейски обекта.

Канадски сикхи организират протести срещу индийското правителство

Канадски сикхи организират протести срещу индийското правителство

Заради убийството на сикхският сепаратист Хардип Сингх Ниджар

Услугите за мобилен интернет са спрени в щата за пет дни, съобщиха високопоставени служители.

Повече от 180 души са били убити, а над 50 000 са напуснали домовете си в Манипур от началото на етническият конфликт на 3 май.

Над половината от населението на щата от 3,2 милиона принадлежи към общността мейтей, докато общността куки, която съставлява около 43%, живее предимно по хълмовете.

Протестите се подновиха след като телата на двама студенти от общността мейтей, които бяха изчезнали през юли, бяха намерени тази седмица. Новината се разпространи и съживи етническото напрежение.

Главният министър на щата Н. Бирен Сингх, който е лидер на партията на премиера Нарендра Моди, осъди предполагаемото убийство и обеща максимално наказание за виновниците.

Индия сменя името си на специална парламентарна сесия?

Индия сменя името си на специална парламентарна сесия?

Индийските депутати се сбогуваха със сградата на парламента от британската епоха

Членове на семействата на студентите и лидерите на общността мейтей обвиниха бойците от общността куки за последното убийство и критикуваха властите, че не са успели да сложат край на насилието.

Говорител на група на гражданското общество куки каза, че няма незабавен коментар относно последните убийства.

Лидерите на опозиционната Конгресна партия обвиниха правителството на Моди, че не успява да контролира насилието в щат, управляван от неговата партия.