Сикхи организираха протести пред дипломатическите мисии на Индия в Канада днес, седмица след като премиерът Джъстин Трюд обвини Ню Делхи в участие в убийството през юни на сикхският сепаратист и канадски гражданин Хардип Сингх Ниджар, съобщава "Ройтерс".

Около 100 протестиращи в Торонто изгориха индийско знаме и изразиха недоволството си от индийския премиер Нарендра Моди. Около 200 протестиращи се събраха и пред консулството във Ванкувър.

В Отава по-малко от 100 души се събраха пред индийското посолство, където се намира индийския върховен комисар. Те развяваха жълти знамена с думата "Халистан" на тях, което показва подкрепа за превръщането на индийския регион Пенджаб в независима държава за сикхите.

Трюдо иска Индия да разследва смъртта на сепаратисткия лидер

Трюдо иска Индия да разследва смъртта на сепаратисткия лидер

Страната е важна за нас, но също така и върховенството на закона, отсече канадският премиер

"Наистина сме благодарни на Джъстин Трюдо... Искаме да се направи всичко възможно, за да разнищим този акт на малодушие", каза протестиращият Решма Сингх Болинас. Канада трябва да окаже натиск върху Индия "да спре убийствата на невинни хора в бъдеще".

Канада има най-голямата популация от сикхи извън индийския щат Пенджаб, като около 770 000 души съобщават, че сикхизма е тяхна религия.

Индия определи твърденията на Трюдо като "абсурдни" и предупреди своите граждани в Канада и тези, които пътуват до там да "проявяват максимална предпазливост" на фона на "нарастващите антииндийски дейности".

Индия съветва гражданите си в Канада да внимават, заради влошаването на връзките на страните

Индия съветва гражданите си в Канада да внимават, заради влошаването на връзките на страните

Причината е обвинението от страна на Канада за убийството на сикхският сепаратистки лидер Хардип Сингх Ниджар

"Индийското правителство използва мръсна тактика и компрометира суверенитета на Канада", каза Кулджит Синг, протестиращ в Торонто и член на групата "Сикхи за справедливост".

Обвиненията на Канада предизвикаха ответни действия, като двете страни взаимно си експулсираха по един дипломат, на фона на ескалиращият спор, а Ню Делхи спря визите за канадци.

Някои от протестиращите в Торонто и Отава призоваха за експулсирането на индийския върховен комисар (посланик) в Канада Санджай Кумар Верма, който по-рано обяви, че властите са били информирани за протестите.

Ниджар, е работел като водопроводчик. Напуснал е северноиндийския щат Пенджаб преди около 25 години и е станал канадски гражданин. Той е подкрепял формирането на независима родина на сикхите, а Индия го определи като "терорист" през юли 2020 г.

Канадското правителство е събрало данни за случая в продължилото месеци разследване на случая, съобщи CBC News миналата седмица, като цитира неидентифицирани източници.

Съединените щати са работили в тясно сътрудничество със съседката си по разузнаването, което сочи към възможното участие на индийски агенти, каза високопоставен източник от канадското правителство пред Ройтерс.