Индия призова своите граждани в Канада, както и тези, които планират да пътуват до там, да бъдат внимателни, тъй като отношенията между двете страни са се влошили. Това става след като двете взаимно си експулсираха по един от дипломат, на фона на ескалиращият спор за убийството на сикхския сепаратистки лидер Хардип Сингх Ниджар, съобщава "Ройтерс".

Напрежението нарасна, откакто министър-председателят Джъстин Трюдо обяви в понеделник, че Канада разследва "достоверни твърдения" за потенциалното участие на агенти на индийското правителство в убийството в Британска Колумбия през юни.

"С оглед на нарастващите антииндийски дейности и политически оправдани престъпления на омраза и криминално насилие в Канада, всички индийски граждани там и онези, които обмислят пътуване до там, са призовани да проявяват максимална предпазливост", се казва в изявление, което индийското външно министерство публикува днес.

Правителството на премиера Нарендра Моди категорично отхвърли подозренията на Канада, че агенти на Ню Делхи са имали връзки с убийството.

Индия сменя името си на специална парламентарна сесия?

Индия сменя името си на специална парламентарна сесия?

Индийските депутати се сбогуваха със сградата на парламента от британската епоха

"Като се има предвид влошаващата се среда за сигурност в Канада, по-специално индийските студенти се съветват да проявяват изключителна предпазливост и да останат бдителни", добави външното министерство.

Индия е най-големият източник за международни студенти в Канада от 2018 г. насам. Според Канадското бюро за международно образование броят на студентите от Индия в Канада е достигнал 320 000, което представлява около 40% от общото количество в страната.

В сряда частната развлекателна компания BookMyShow обяви отмяната на турнето в Индия на канадската певица Шубхнийт Сингх.

Канадските власти засега отказват да кажат защо смятат, че Индия може да е свързана с убийството на Ниджар.

Основната опозиционна партия на Индия също отхвърли обвиненията от страна на Канада. "Защитата на Трюдо на обявения за терорист Хардип Сингх Ниджар е абсолютно срамна и показва колко много сегашният канадски режим симпатизира със симпатизантите на Халистан", публикува в Twitter (X) Абхишек Ману Сингхви, старши депутат.

Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, вместо това призова за мир

Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, вместо това призова за мир

Декларацията призова всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет

През 80-те и началото на 90-те години на миналия век в Индия се е провел сикхски бунт за независима държава в северния индийски щат Пенджаб, която да се казва Халистан. По време на протеста са били убити десетки хиляди души. Въпреки че почти няма останала подкрепа за бунтовниците в Индия, малки групи сикхи в Австралия, Великобритания, Канада и Съединените щати подкрепят сепаратисткото движение и от време на време организират протести пред своите посолства.

Ню Делхи отдавна недоволства от сикхската сепаратистка активност в Канада и призовава за действия срещу антииндийските елементи.

Бивш шеф на външната шпионска агенция на Индия, Крилото за изследвания и анализи, коментира, че е странно, че Трюдо е обявил експулсирането на индийски дипломат в парламента. "Ние не правим атентати, нека го изясня." каза А. С. Дулат.

Канада има най-голямата популация от сикхи извън индийския щат Пенджаб, като около 770 000 души съобщават, че сикхизма е тяхна религия при преброяването през 2021 г. Някои индийски анализатори казват, че Отава не спира сикхските протестиращи, тъй като те са политически влиятелна група. "Изглежда, че Трюдо участва в токсична вътрешна политика, като залага на екстремистката периферия на сикхската диаспора", каза вестник Indian Express в коментарна статия.

И двете страни обявиха, че замразяват продължителните преговори за потенциална им търговска сделка. Канада и Индия се опитват търговията помежду си, която възлиза на едва 10,2 милиарда долара през 2022 г.