Индия съобщи, че е дала петдневно предизвестие на канадски дипломат да напусне страната, съобщава "Ройтерс". Това става часове след като Канада експулсира главния агент на разузнаването на Индия, като го обвинява в участие в убийството през юни на сикхски сепаратистки лидер и канадски гражданин Хардип Сингх Ниджар.

Така спорът между двете страни се изостря, а търговските преговори между тях претърпяха удар.. Вчера Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че националните агенции за сигурност "активно преследват достоверни обвинения", свързващи агенти на индийското правителство с убийството. Става дума за 45-годишния Хардип Сингх Ниджар, който е бил застрелян пред сикхски храм на 18 юни в Съри, предградие на Ванкувър с голямо сикхско население, три години след като Индия го определи като "терорист". Ниджар е бил привърженик на това сикхите да имат независима територия - така наречена държава Халистан в северния индийски щат Пенджаб, който граничи с Пакистан. Това е родното място на сикхската религия.

Всяко участие на чуждо правителство в убийството на канадски гражданин е "неприемливо нарушение на нашия суверенитет", каза Трюдо в извънредно изявление.

Индия сменя името си на специална парламентарна сесия?

Индия сменя името си на специална парламентарна сесия?

Индийските депутати се сбогуваха със сградата на парламента от британската епоха

Днес външното министерство на Индия съобщи, че е дало пет дни на канадския дипломат да напусне страната, без да разкрива името или ранга му. "Решението отразява нарастващата загриженост на правителството на Индия относно намесата на канадски дипломати в нашите вътрешни въпроси и тяхното участие в антииндийски дейности", се казва в изявлението. Министерството е извикало Камерън МакКей, посланик на Канада, в Ню Делхи, за да го уведоми за преместването.

По-рано Ню Делхи призова Канада да предприеме действия срещу антииндийските елементи на териториите си. "Твърденията на правителството за участие на Индия в какъвто и да е акт на насилие в Канада са абсурдни и мотивирани", се казва в съобщението и се добавя, че се отхвърлят подобни обвинения, отправени от Трюдо към премиера Нарендра Моди.

Според Индия "необоснованите обвинения" имат за цел да изместят фокуса от "халистанските терористи и екстремисти, на които е предоставен подслон в Канада". "Призоваваме правителството на Канада да предприеме бързи и ефективни правни действия срещу всички антииндийски елементи, действащи от тяхна територия".

Трюдо каза, че е повдигнал въпроса директно с Моди в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи на 9 и 10 септември и е призовал правителството му да сътрудничи с Канада за разрешаването му.

Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, вместо това призова за мир

Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, вместо това призова за мир

Декларацията призова всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет

Моди от своя страна изрази силна загриженост на Трюдо относно неотдавнашните демонстрации в Канада на сикхи, които искат независима държава. Канада има най-голямата популация от сикхи извън индийския щат Пенджаб, като около 770 000 души съобщават, че сикхизма е тяхна религия при преброяването през 2021 г.

При сикхски бунт за независима държава са били убити десетки хиляди хора в Индия през 80-те и началото на 90-те години на миналия век, преди да бъде потушен от строги мерки за сигурност.

Ню Делхи обаче се отнася предпазливо към всякакво съживяване, с особен акцент върху малки групи сикхи в Австралия, Великобритания, Канада и Съединените щати, които подкрепят сепаратистките искания и от време на време организират протести пред посолствата.

На срещата на Г-20 вместо "Индия" на табелката пред Моди пишеше "Бхарат"

На срещата на Г-20 вместо "Индия" на табелката пред Моди пишеше "Бхарат"

Това е едно от предколониалните имена на Индия

Съединените щати и Австралия изразиха "дълбока загриженост" от обвиненията на Канада, докато Великобритания заяви, че е в тясна връзка с канадските си партньори относно "сериозните обвинения". Индия е особено чувствителна към протестиращите сикхи в Канада, като някои индийски анализатори казват, че Отава не ги спира, тъй като сикхите са политически влиятелна група там.

През юни Индия разкритикува Канада за допускането на участие в парад, изобразяващ убийството на премиера Индира Ганди през 1984 г. от нейните бодигардове, което се възприема като възхвала на насилието от страна на сикхските сепаратисти.

Отава временно замрази преговорите този месец относно предложен търговски договор с Индия, само три месеца след като и двете заявиха, че имат за цел да сключат първоначална сделка тази година.

Моди не проведе двустранна среща с Трюдо на срещата на Г-20, въпреки останалите му подобни срещи с други световни лидери. Дни по-рано метростанциите в индийската столица бяха вандализирани с графити в подкрепа на Халистан.

И без контролирано кацане, Индия разперва криле

И без контролирано кацане, Индия разперва криле

Войната в Украйна в частност и парцелирането на света като цяло създават вълни, които разместват политическата топография на международната сцена