На табелката пред премиера на Индия Нарендра Моди при откриването на срещата на върха на Г-20 днес пишеше "Бхарат" вместо "Индия", което породи спекулации за промяна на името на южноазиатската страна, съобщава "Ройтерс".

Индия също се нарича "Бхарат", "Бхарата" и "Хиндустан". Това са нейните предколониални имена. В индийските езици и те се използват взаимозаменяемо, както от обществеността така и официално.

Страната традиционно се придържа към използването на името "Индия" в титли като президент или министър-председател, докато общува на английски. По-рано тази седмица обаче президентът Друпади Мурму нарече себе си "президент на Бхарат" в покана за вечеря за прием на лидерите на Г-20.

Моди обяви срещата на върха в Ню Делхи за открита в събота, след което седна зад табела на която пишеше "Бхарат". На логото на Г-20 имаше и двете имена - "Бхарат" на хинди и "Индия" на английски.

Такива плакати са използвали "Индия" в миналото.

Африканският съюз стана постоянен член на Г-20

Африканският съюз стана постоянен член на Г-20

Това обяви индийският премиер Нарендра Моди на срещата на върха на блока

Говорейки на хинди, езикът, използван от мнозинството от населението, Моди каза, че "Бхарат приветства делегатите като президент на Г-20".

Докато някои поддръжници на името Бхарат казват, че "Индия" е дадено от британски колонизатори, историците казват, че името предхожда колониалното управление с векове.

Съперниците на Моди казват, че промяната е била наложена от новия опозиционен алианс, сформиран от 28 партии през юли, наречен Индийски национален приобщаващ алианс за развитие, като целта е готовност за парламентарните избори следващата година.

Говорител на кабинета на министър-председателя не коментира темата.

Без журналисти премина срещата Моди-Байдън

Без журналисти премина срещата Моди-Байдън

АФП коментира, че напълно блокиран достъп до такива срещи е рядкост