Канадският премиер Джъстин Трюдо призова в четвъртък Индия да сътрудничи на разследването на убийството на лидера на сикхските сепаратисти в Британска Колумбия Хардип Сингх Ниджар, който е канадски гражданин. Той отсече, че Канада няма да публикува своите доказателства, съобщава "Ройтерс".

"Няма съмнение, че Индия е страна с нарастващо значение и страна, с която трябва да продължим да работим и не се стремим да провокираме или създаваме проблеми", каза Трюдо на пресконференция в Ню Йорк на в кулоарите на Общото събрание на ООН. Но ние също така сме категорични относно върховенството на закона и защитата на канадците. Ето защо ние призоваваме правителството на Индия да работи с нас, за да установим процеси за откриване и разкриване на истината по въпроса."

"Като страна със силна и независима съдебна система, ние позволяваме тези съдебни процеси да се развиват с най-голяма почтеност", отговори Трюдо на въпрос кога Канада ще оповести доказателствата, с които разполага.

Индия спира визите за канадци на фона на спора за убийството на Хардип Сингх Ниджар

Индия спира визите за канадци на фона на спора за убийството на Хардип Сингх Ниджар

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо вбеси Ню Делхи, като посочи "потенциална връзка" между правителствени агенти и убийството

Припомняме, че Индия спря всички визови услуги за канадски граждани. Това става ясно от известие, публикувано от индийския доставчик на визи BLS International, което предупреждава, че "индийските визови услуги са спрени до второ нареждане" поради "оперативни причини", считано от 21 септември.

Това бележи поредна ескалация в дипломатическия спор, който избухна, след като Канада обвини индийското правителство, че е замесено в убийството на сикхския сепаратистки лидер Хардип Сингх Ниджар.

Малко след изявлението на визовата служба висшата комисия на Канада в Индия заяви, че ще намали присъствието на персонала си в страната, след като някои дипломати са получили заплахи.

Ден по-рано Индия предупреди своите граждани в Канада и тези, които пътуват до там да "проявяват максимална предпазливост" на фона на "нарастващите антииндийски дейности".

По-рано тази седмица Трюдо заяви, че има "достоверни твърдения" за "потенциална връзка" между агенти от индийското правителство и убийството на канадски сикхски сепаратист на канадска земя.

Хардип Сингх Ниджар, който е бил част от сепаратистко движение и обявен за терорист от Ню Делхи, беше смъртоносно ранен в колата си на паркинг на сикхски храм на 18 юни.

След обвиненията Канада експулсира ръководителя на операциите на външното разузнаване на Индия. В отговор Индия изгони канадски дипломат, като се позовава на "нарастващата загриженост за намесата на Канада във индийските вътрешни въпроси и участието им в антииндийски дейности. Освен това страната категорично отхвърли обвиненията.

Индия отхвърля подозренията на Канада за роля в убийството на сепаратиски лидер на сикхите

Индия отхвърля подозренията на Канада за роля в убийството на сепаратиски лидер на сикхите

Така спорът между двете страни ескалира