Авиационният регулатор на Непал забрани на хеликоптери да извършват "несъществени" полети, включително тези за разглеждане на забележителности, за два месеца след смъртоносна катастрофа в района на Еверест, при която бяха убити шестима души. Това предаде агенция Ройтерс.

Петима туристи и пилота на малък хеликоптер загинаха, когато хеликоптерът им се разби, докато се връщаха от разглеждане на хималайските върхове, включително Еверест.

Несъществени полети, като планински полети, външни товарни операции и обсипване на цветя от хеликоптери ще бъдат ограничени до септември, заявиха от Службата за гражданска авиация на Непал.

Непал, който е в разгара на годишния сезон на мусоните (юни-септември), сформира комисия за разследване, за да разбере какво е причинило катастрофата.

Хималайската нация, дом на осем от 14-те най-високи планински върха в света, включително връх Еверест, има богата история на въздушни катастрофи, тъй като много авиокомпании летят до малки летища в отдалечени хълмове и близо до върхове, често забулени в облаци.

Най-тежката въздушна катастрофа в Непал от 30 години уби 71 души през януари, когато самолет падна близо до туристическия град Покхара.

Шестима загинаха при катастрофа на хеликоптер в Непал

Шестима загинаха при катастрофа на хеликоптер в Непал

Петима мексикански граждани и непалски пилот са били на борда, когато хеликоптерът е паднал