Войната не е решение на проблемите. Това е заявил премиерът на Индия Нерендра Моди в началото на срещата си в Владимир Путин и по време на коментара за конфликта в Украйна.

"Решението не може да бъде посредством война... Бомбите, ракетите, пушките не могат да обезпечат мира. Затова и ние поставяме акцент на диалога, диалогът е необходим", цитира РБК думите на Моди, въпреки посочване, че говори като приятел на Русия. Това е необходимо за светлото бъдеще на нашето поколение, заявил Моди и подчертал, че споделя мнението си по "открит начин" и с уважение.

В отговор Путин благодарил, след което откритата част на срещата е приключила и журналистите са напуснали залата, пише РБК.

Премиерът на Индия не за първи път се обръща с призиви по темата за войната на Русия в Украйна. Така например през септември 2022 г. по време на Шанхайската организация за сътрудничество Моди заяви, че "настоящата епоха не е епоха на война". Въпреки това в икономически план Индия продължава сътрудничеството си с Русия.

Интересно е обаче, че държавната ТАСС не споменава за случката, нито за думите на Моди към Путин. Според съобщението, позоваващо се на външния министър на Русия Сергей Лавров Путин и Моди са обсъдили международната обстановка, сътрудничеството в БРИКС, Шос и Г-20.

Моди: Русия е приятел на Индия в добри и лоши времена

Моди: Русия е приятел на Индия в добри и лоши времена

Отношенията между двете страни се основават на "взаимно доверие и уважение"

Индийският телевизионен канал NDTV съобщи, че Индия е в процес на връщане у дома на своите граждани, участващи във войната в Украйна. Според NDTV решението за освобождаването им е било взето на среща между президента Путин и министър-председателя Моди.

NDTV съобщава, че десет индийци вече са се завърнали у дома, а останалите също ще бъдат освободени от служба.

Според телевизионния оператор най-малко 20 индийски граждани са попаднали във войната в Украйна "по погрешка" в резултат на вербуване от агенти, които са им обещали високоплатена работа.

Най-малко двама индийци са загинали в Украйна, заяви телевизионният канал, като добави, че между 30 и 40 индийски граждани могат да служат в руската армия.

Кремъл не е коментирал съобщенията, че Путин и Моди уж са постигнали споразумение за предсрочно уволнение от руската армия на индийски граждани, вербувани там "по погрешка".