Властите в Индия са задържали четирима мъже от мрежа, свързана с трафик на хора, които са примамвали млади мъже в Русия с обещание за доходоносна работа или прием в университет, само за да ги принудят да се бият във войната с Украйна. Това предаде "Ройтерс".

Във изявление от 7 май от Централното бюро казаха, че четиримата арестувани индийски граждани са преводач, лице, улесняващо обработката на визи и резервирането на самолетни билети, както и двама "основни вербовчици" за южните щати Керала и Тамил Наду. Разследването "продължава срещу други обвиняеми, които са част от тази международна мрежа от трафиканти на хора"

Семействата на двама убити индийци във войната в Украйна казват, че и двамата са отишли в Русия, за да работят като "помощници" в армията.

Моди разговаря по телефона с Путин и Зеленски

Моди разговаря по телефона с Путин и Зеленски

Индийският премиер обсъди укрепването на връзките с двете страни

Индия отказа да осъди Русия за войната, като вместо това призова за диалог и дипломация за прекратяване на конфликта. Двете страни са в близки търговски отношения от десетилетия.

Страната също увеличи закупуването на евтин руски петрол след започването на войната в Украйна, като Москва се очертава като най-големият й доставчик на петрол през последната финансова година за втора поредна година.

Припомняме, че на 8 март Централното бюро за разследване на Индия (CBI) съобщи, че е разкрило мрежа от агенти, които са вербували граждани на страната в руската армия за участие във войната в Украйна под претекст за печеливша работа. Тогава от бюрото съобщиха за 35 индийци, които са били примамени с обещание за "доходоносна работа". 

Според бюрото за разследване агентите са действали чрез социалните мрежи в няколко щата на страната.

Индия разкри руска мрежа за вербуване на наемници

Индия разкри руска мрежа за вербуване на наемници

Групата привличала индийци във войната с обещания за "доходоносни работни места"