Ройтерс съобщава, позовавайки се на свои източници, че новите американски санкции срещу Русия, въведени на втората годишнина от нахлуването в Украйна, може да попречат на доставките на руски петрол за Индия.

Агенцията казва, че Индия се е превърнала в най-големия купувач на руски петрол, доставян по море.

В петък Съединените щати наложиха санкции срещу руската компания "Совкомфлот", най-големият морски превозвач на петрол в страната. Вашингтон я обвини в нарушаване на тавана на цените на руския петрол, определен от страните от Г-7.

Според източници на Reuters индийските петролни рафинерии са загрижени, че новите санкции ще създадат трудности за доставките на руски петрол и ще доведат до по-високи транспортни разходи.

В момента Русия предоставя на Индия отстъпка за петрола, но санкциите могат да подкопаят тази ценова политика, пише изданието.

Индия между руското и западното оръжие

Индия между руското и западното оръжие

След прекъсванията на доставките поради войната в Украйна

До 2022 г. Индия не беше сред основните купувачи на руски петрол в Русия, но се превърна във важен пазар за Москва след забраната за доставки на руски въглеводороди за Европа.

Индия е на трето място в света по внос на петрол. В същото време през 2023 г. Русия стана най-големият доставчик на петрол за тази страна. Според данни, цитирани от Ройтерс, миналата година Ню Делхи е купувал около 1,66 милиона барела петрол на ден от Москва (спрямо 652 хиляди барела на ден през 2022 г.).

Източник на Ройтерс от индийското правителство каза, че Индия ще купува руски петрол, ако цената му е под тавана, определен от страните от Г-7, и се транспортира с танкери, които не са обект на санкции.

Страните от Г-7, Европейският съюз и Австралия определиха ценовия лимит за петрола, изнасян от Русия, на 60 долара за барел. Тогава се предполагаше, че този механизъм ще работи поради доминирането на компании от тези страни на пазарите за чартър на кораби и морско застраховане.

На практика много признаци показват, че таванът не работи, поне не както е предвидено: Русия започна да изнася петрол в танкери, чиито собственици са базирани извън страните, наложили санкции, и намери алтернативни застрахователи.

Според изчисления на Киевското училище по икономика през октомври повече от 99% от руския петрол, изнасян по море, е бил продаден на цени над 60 долара за барел. Руският бюджет за 2024 г., в който от 30 до 40% от разходите (в зависимост от начина на отчитане) се падат на войната в Украйна, е съставен на базата на цената на руския петрол от 71,3 долара за барел.

САЩ наложиха санкции за неспазване на тавана за руския петрол

САЩ наложиха санкции за неспазване на тавана за руския петрол

Затяга се хватката около финансирането на войната на Путин