Русия успешно заобикаля въведените от западните страни санкции, включително и въведения таван за цената на руския нефт и в момента САЩ и съюзниците търсят механизми, с които да върнат ефективността на мерките. Това пише в свой материал Wall Street Journal.

Както отбелязва изданието, постъпленията в бюджета от продажбата на нефт и газ през октомври са нараснали два пъти в сравнение със септември месец и с една четвърт в сравнение с миналата година.

На 5 декември в Европейския съюз влезе в сила ембарго върху руския петрол, доставян с танкери; от същия ден страните от Г-7, Европейският съюз и Австралия въведоха ценови таван за руския петрол от 60 долара за барел - доставките на цена по-висока от тази не могат да бъдат застраховани в компаниите на тези страни, а те всъщност контролират целия свят пазар. Тези мерки трябваше да постигнат две цели, пише руската редакция на BBC. Първо, да се осигури доставката на руски петрол на световните пазари, за да се избегне повишаването на цените, и второ, за да се намалят доходите на Москва от всеки продаден барел.

Какъв е отговорът на Русия на тавана на цената на петрола?

Какъв е отговорът на Русия на тавана на цената на петрола?

Руският президент Владимир Путин подписа указ за контрамерки

Първоначално таванът на цените работеше доста ефективно, но в момента Москва се научи успешно да заобикаля тези ограничения - като използва цял флот от стари танкери за транспортиране на петрол. В резултат на това според някои оценки реалната цена на руския петрол Urals сега е 74 долара за барел.

Най-големите клиенти на Русия - Китай, Индия и Турция - не спазват западните санкции и съответно ценовия таван. Освен това повече от половината износ на руски суров петрол сега е застрахован от компании извън Г-7 (спрямо около 35% през януари), според S&P Global. Освен това Русия има слаб контрол върху корабната документация: доставчиците могат умишлено да завишават транспортните разходи на хартия, така че самата цена на петрола да остане номинално в рамките на "ценовия таван".

Сега САЩ и техните съюзници обсъждат как да направят по-скъпо за Русия изграждането на флот и експлоатацията на танкери. Миналия месец Министерството на финансите на САЩ за първи път наложи глоби на два танкера за заобикаляне на санкциите, освен това САЩ подготвят допълнителни мерки за наблюдение на спазването на санкциите от търговците, пише WSJ, позовавайки се на свои източници.

Фон дер Лайен от Киев: ЕК предлага скоро 12-и пакет санкции срещу Русия

Фон дер Лайен от Киев: ЕК предлага скоро 12-и пакет санкции срещу Русия

Седмица преди важния доклад, тя направи посещение в Украйна