Европейската комисия (ЕК) скоро ще предложи 12-ия пакет от санкции срещу Русия. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев, съобщава "Укринформ".

По думите ѝ, пакетът ще включва и нови забрани за внос и износ, както и действия за затягане на тавана на цената на петрола. Комисията ще предприеме допълнителни мерки срещу заобикалянето на санкциите в тясно сътрудничество с партньорите от Г-7.

"Ще продължим да правим така, че Русия да плаща за своята агресивна война. Съществуващите ни санкции засегнаха дълбоко руската икономика. Съвсем скоро ще предложим на държавите-членки нашия 12-ти пакет от санкции. Ще има нови списъци, за да бъдат подведени под отговорност тези, които са замесени във военното нахлуване и окупацията на страната, но също така и тези, които са замесени в бруталното отвличане на деца, и тези, които са замесени във фалшиви новини и пропаганда", каза фон дер Лейен.

Русия трябва да плати цената за опустошенията и разрушенията, които причини. Има друг пример, това е темата за постъпленията от 200 милиарда евро обездвижени руски суверенни активи в Европа. Постъпленията се трупат всеки ден. Вярваме, че тези печалби трябва да отидат за възстановяването на Украйна. Ето защо Комисията сега ще излезе много скоро с предложение, което позволява това да се случи", подчерта председателят на Европейската комисия.

Пакетът вече бе обявен, както и руските очаквания за повече санкции. Москва обаче твърди, че Западът е ударен повече от мерките, както и че може да издържи с години на тях.  Русия твърди, че икономиката ѝ дори е в по-добро състояние. 

Лайен изрази увереност, че Украйна може да постигне амбициозната си цел да премине към следващия етап от процеса на присъединяване. 

"Трябва да кажа, че постигнахте отличен напредък - това е впечатляващо да се види. Ще свидетелстваме за това следващата седмица, когато Комисията ще представи доклада си за разширяването. Искам да ви кажа колко сме впечатлени от реформите, които направихте в разгара на война. Никога не трябва да забравяме, че водите екзистенциална война. И в същото време вие дълбоко реформирате страната си", каза фон дер Лайен.

Украйна е изнесла повече от 100 милиона тона стоки, като повече от половината от тях са селскостопански продукти, заяви още тя.

"Пътеките за солидарност досега са позволили на Украйна да изнесе над 100 милиона тона стоки. Повече от половината от тези 100 милиона тона стоки са селскостопански и хранителни продукти. Така че Украйна храни света в тези времена на недостиг", каза тя.

В същото време, според нея, 42 милиарда евро са приходите за Украйна през последните 16 месеца.

Тя подчерта важността на инициативата, тъй като около 65% от украинските хранителни продукти напускат страната по този начин.

"Това е и причината да инвестираме много в укрепването на тези платна - това са железопътни, пътни и гранични пунктове. Миналата година сме обещали 1 милиард евро инвестиции. Тази сума вече е надхвърлена. Всяко усилие и всяко евро са добре инвестирани, защото закотвят украинската икономика в нашия единен пазар", каза тя.

Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев преди ключово решение на ЕС за Украйна

Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев преди ключово решение на ЕС за Украйна

Предстои Съюзът да оцени напредъка на страната по различните критерии за членство

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че нито лидерите на ЕС, нито САЩ го притискат да води преговори с Русия. Това изявление направи държавният глава в разговор с журналисти в Киев заедно с председателя на ЕК. Според Зеленски той не знае кой и защо разпространява подобна информация.

"Не знам кой го прави. Но като човек, който носи тази отговорност и правомощия по отношение на дадени преговори, ще ви отговоря много откровено. Всички знаят, че моето отношение съвпада с отношението на украинското общество и затова днес никой не оказва натиск върху мен. Днес никой от лидерите на ЕС, САЩ, от нашите партньори не ни притиска да водим преговори с Русия и да ѝ дадем нещо. Няма да има такова нещо", подчерта Зеленски.

Лайен говори и пред украинския парламент. 

Цяла Европа ви дължи дълбока благодарност за всичко, което сте направили от началото на тази брутална война. Вие се борите не само за вашата свобода, вашата демокрация и вашето бъдеще, но и за нашето. Вие се борите за Европа. Това е нещо, което ние болезнено осъзнаваме, каза тя. Твърде дълго мнозина в Европа смятаха, че можем да търгуваме с Русия и да я интегрираме в европейския ред за сигурност. Но това не проработ и  няма да работи, докато действията на Русия се водят от измамни мечти за империя. Това е един важен урок, който вие, хората на Украйна, ни научихте през цялата тази война. Така че няма да повторим грешките от 2014 г. Ще продължим да упражняваме максимален натиск срещу Русия, до края на агресията и докато Украйна не възстанови справедливия и траен мир.

Припомняме, че Лайен пристигна по-рано в събота в Киев.  Визитата ѝ дойде преди доклада, който Европейският съюз се очаква да представи следващата седмица за напредъка на Украйна относно кандидатурата ѝ за членство.

Очаква се оценката на ЕС в сряда да даде подробности доколко е напреднала Украйна в изпълнението на различни икономически, правни и други критерии, за да разчисти пътя си за започване на преговорите за присъединяване през декември.

Украйна кандидатства за присъединяване към ЕС дни след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. и счита присъединяването си към търговския блок за свой основен приоритет.

През декември на среща на върха 27-те страни членки на ЕС трябва да решат дали да позволят на Киев да започне преговори за присъединяване - ход, който изисква единодушната подкрепа на всички членове на блока.

Кандидатурата на Украйна получи тласък в четвъртък, когато германският външен министър Аналена Бербок изрази увереност, че следващия месец ЕС ще придвижи напред кандидатурата на Украйна.

Лайен: ЕС е невъзможен без Украйна и Молдова

Лайен: ЕС е невъзможен без Украйна и Молдова

Блокът трябва да гледа напред четири години

Преговорите за членство обикновено отнемат години и включват широка правна, политическа и икономическа реформа. Случаят на Украйна обаче е много по-сложен заради войната, която бушува на юг и изток и мийто край не се вижда.

Посещението на Фон дер Лайен дойде в труден момент за Украйна, чиито войски се борят с изтощението и безпокойството относно бъдещето на ключовата военна помощ на САЩ, на която Киев силно разчита.