Германският външен министър Аналена Бербок каза в четвъртък, че е уверена, че Европейският съюз следващия месец ще придвижи кандидатурата на Украйна да се присъедини към блока на среща на върха, предава "Ройтерс".

Представяйки разширяването на ЕС като геостратегическа необходимост, Бербок каза на конференция в Берлин, че блокът от 27 държави също трябва да продължи напред с "досадни" вътрешни реформи, за да може да функционира с над 30 членове.

"Искаме да видим Украйна като член на нашия Европейски съюз", каза Бербок, който е от партията на Зелените, част от управляващата коалиция в Германия. "Европейският съюз трябва да бъде разширен. Това е геополитическата последица от агресивната война на Русия срещу Украйна."

Лидерите на ЕС ще решат на среща на върха на 14-15 декември дали да дадат на Украйна официално начало на преговори за членство, което за Киев е основен приоритет наравно със западната военна и финансова подкрепа.

"Убедена съм, че Европейският съвет през декември ще изпрати този сигнал", каза Бербок.

"Разширеният ЕС обаче ще бъде по-силен само ако направим това, което толкова дълго се колебаехме да направим - преразгледаме и преосмислим начина, по който функционира нашият съюз."

Преговорите за членство - в които една страна кандидатка трябва да изпълни обширни правни, икономически и политически условия - отнемат много години. Случаят на Украйна се усложнява допълнително от войната, която Русия започна на 24 февруари 2022 г.

Украйна ще стане петата по население държава-членка на ЕС, както и най-бедната, което означава, че според сегашните правила тя ще поеме голяма част от щедрата помощ за селското стопанство и развитието на блока за сметка на настоящите членове.

Бербок каза, че разширяването стъпка по стъпка трябва да върви успоредно с реформите, за да се предотврати по-нататъшното разрастване на централните институции на ЕС и да се намали използването на национално вето.

Изпълнителната Европейска комисия ще издаде доклад на 8 ноемвр, оценяващ напредъка към членство в ЕС на Украйна и други кандидати, включително Молдова, Грузия и държави от Западните Балкани.

За Украйна се очаква докладът да подкрепи започването на преговори за членство с допълнителни условия, свързани с борбата с корупцията и защитата на правата на малцинствата .

Бербок каза, че не трябва да се позволява на Русия "да изоре имперски окоп... който ще изолира от нас не само Украйна, но и Молдова, Грузия и Западните Балкани".

Разширяването на блока не трябва да става за сметка на демократичните стандарти, добави тя, нещо, което ЕС се бори да гарантира с някои настоящи членове, включително Полша и Унгария. Тя предложи да се позволи на кандидатите да участват като наблюдатели в някои вътрешни обсъждания на ЕС преди пълноправното членство.

Зеленски: Киев работи усилено за членството си в ЕС

Зеленски: Киев работи усилено за членството си в ЕС

Ние ценим нашата Европа, Европа на сътрудничеството, а не на конфронтацията, Европа на хората, а не на идеологиите, заяви президентът