Украинските власти работят възможно най-усилено, за да гарантират, че няма да има пречка страната да стане член на Европейския съюз (ЕС).

В това увери президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерно видеообръщение към нацията, цитирано от "Укринформ".

"Ние ценим нашата Европа, Европа на сътрудничеството, а не на конфронтацията, Европа на хората, а не на идеологиите, защото само по този начин нашият континент може да защити и защити човешкия живот както в европейските страни, така и в света. Убеден съм, че Украйна ще направим нашата Европа по-силна от всякога и работим активно за премахване на всички пречки пред присъединяването ни към Европейския съюз", каза държавният глава.

Той също така изрази убеждението си, че независимо от развитието на събитията по света, единството на партньорите на Украйна - както в Америка, така и на други места - ще надделее. Единство, а не разделение. Единение, а не призиви за изолация", подчерта президентът.

Зеленски благодари на партньорите за помощта на Украйна и за съвместните им действия в защита на общите ценности, а също така изрази благодарност към онези по света, които помагат за запазването на единството: всички, от Вашингтон до всяка световна столица, където хората и животът се ценят.

Украйна няма да приеме второкласно членство в ЕС

Украйна няма да приеме второкласно членство в ЕС

Шмихал: Украйна е изпълнила всички критерии за присъединяване

Европейският съвет на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 23 юни 2022 г. реши да даде на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС.

Президентът Зеленски подписа заявлението за членство на 28 февруари миналата година.

През юни тази година, Киев отчете, че Украйна напредва бързо към членство в ЕС и дори изпреварва графика.

Доклад на ЕС през юни заключи, че Украйна е изпълнила две от седем условия, за да започне преговори за членство.

ЕС постави седем условия - включително за съдебна реформа и ограничаване на ендемичната корупция - за започване на преговори за присъединяване. Украйна призова преговорите да започнат тази година.

Докладът на ЕК бе крайъгълен камък в този процес, който привържениците на стремежа на Украйна за бързо присъединяване към ЕС се надяват да завърши с решение на 27-те страни-членки на блока през декември да започнат преговорите с Киев.

27-те страни членки имат последната дума дали и кога да започнат преговори за членство с Киев.

За да отговаря на условията, Украйна ще трябва да приведе законите си в съответствие с много обширни стандарти на ЕС, вариращи от климата до труда. На практика пътят на Украйна към членството ще отнеме години и малцина вярват, че страната може да се присъедини, докато е във война с Русия.

Киев очаква новини от ЕК за членството си в ЕС

Киев очаква новини от ЕК за членството си в ЕС

Надяват се на положителна оценка