Украинският премиер Денис Шмигал очаква Украйна да получи положителна оценка като част от доклада за пакета за разширяване на Европейския съюз (ЕС) този октомври. Той каза това на заседание на правителството във вторник, съобщава "Укринформ".

"Очакваме Украйна да получи положителна оценка в рамките на доклада за пакета за разширяване на ЕС през октомври. Тогава ще има гласуване на Европейския съвет, което ще отвори пътя към преговори за присъединяване на страната ни към ЕС. Бъдещето на Украйна е в Европа. И сега Европейският съюз ни помага да удържим и да спечелим", каза Шмихал.

Припомняме, че Европейският съвет на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 23 юни 2022 г. реши да даде на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС.

Президентът Володимир Зеленски подписа заявлението за членство на 28 февруари миналата година.

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

Европарламентът прие резолюция с 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се"

През юни тази година, Шмигал отчете, че Украйна напредва бързо към членство в ЕС и дори изпреварва графика.

Доклад на ЕС през юни заключи, че Украйна е изпълнила две от седем условия, за да започне преговори за членство.

ЕС постави седем условия - включително за съдебна реформа и ограничаване на ендемичната корупция - за започване на преговори за присъединяване. Украйна призова преговорите да започнат тази година.

Докладът на Европейската комисия бе крайъгълен камък в този процес, който привържениците на стремежа на Украйна за бързо присъединяване към ЕС се надяват да завърши с решение на 27-те страни-членки на блока през декември да започнат преговорите с Киев.

27-те страни членки имат последната дума дали и кога да започнат преговори за членство с Киев.

За да отговаря на условията, Украйна ще трябва да приведе законите си в съответствие с много обширни стандарти на ЕС, вариращи от климата до труда. На практика пътят на Украйна към членството ще отнеме години и малцина вярват, че страната може да се присъедини, докато е във война с Русия.