Украйна бързо изпълнява необходимите задачи, за да стане член на Европейския съюз (ЕС).

Това каза премиерът Денис Шмигал. Той направи изявлението по време на реч на конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон, съобщава "Укринформ".

"Преди 12 месеца Украйна получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз. Имаме амбициозна цел бързо да станем член на ЕС. Вече вървим по график и дори изпреварваме графика. Променяме страната си. бързо възприемат европейски практики и законодателство, интегрирайки страната ни в европейските пазари. Европейската интеграция е комплекс от нашите реформи и нашите промени, включително проекти за възстановяване на Украйна", каза Шмигал.

В същото време войната продължава вече 16 месеца. Според него, Русия не е постигнала целите си.

"Украйна устоя благодарение на героизма на своята армия, благодарение на храбростта на украинския народ, благодарение на лидерството, благодарение на единството, както и на проукраинската коалиция и подкрепата на международните партньори", добави министър-председателят.

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

Европарламентът прие резолюция с 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се"

Припомняме, че на 23 юни 2022 г. държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз решиха да дадат на Украйна статут на страна кандидатка. Президентът Володимир Зеленски подписа заявлението за членство на 28 февруари миналата година.

Международната конференция за възстановяването на Украйна ще позволи да се координират усилията на украинското правителство, Европейската комисия (ЕК) и други международни партньори за бързо възстановяване на Украйна, което трябва да започне преди края на войната.

Преди дни стана ясно, че Доклад на ЕС тази седмица заключава, че Украйна е изпълнила две от седем условия, за да започне преговори за членство.

ЕС постави седем условия - включително за съдебна реформа и ограничаване на ендемичната корупция - за започване на преговори за присъединяване. Украйна призова преговорите да започнат тази година.

Докладът на Европейската комисия е крайъгълен камък в този процес, който привържениците на стремежа на Украйна за бързо присъединяване към ЕС се надяват да завърши с решение на 27-те страни-членки на блока през декември да започнат преговорите с Киев.

Украйна отговаря на 2 от 7 условия за започване на преговори за членство в ЕС

Украйна отговаря на 2 от 7 условия за започване на преговори за членство в ЕС

27-те страни членки имат последната дума дали и кога да започнат преговори за членство с Киев

Докладът - обявен за междинна актуализация преди по-официална оценка през октомври - ще бъде изпратен на 27-те национални пратеници на ЕС в центъра на блока Брюксел в сряда, а след това на среща на министрите по европейските въпроси в Стокхолм в четвъртък.

27-те страни членки имат последната дума дали и кога да започнат преговори за членство с Киев.

За да отговаря на условията, Украйна ще трябва да приведе законите си в съответствие с много обширни стандарти на ЕС, вариращи от климата до труда. На практика пътят на Украйна към членството ще отнеме години и малцина вярват, че страната може да се присъедини, докато е във война с Русия.

Съседите на Украйна от източния фланг на ЕС, Полша и балтийските държави, като цяло подкрепят бързия път за Киев, докато западните, по-стари държави-членки, включително Франция, Германия и Холандия, са по-хладни към идеята.