Франция и Германия може би чертаят планове за ЕС на много скорости, но Украйна ясно дава да се разбере, че не иска да бъде подведена с членство от второ ниво, пише "Политико".

Киев се стреми да стане "пълноправен кандидат за пълноправно членство" в Европейския съюз, каза премиерът Денис Шмихал, като обеща да приеме страната му да влезе в ЕС през следващите две години.

Шмихал направи опит за пълноправно членство в ЕС, докато дебатът за разширяването се нажежава, преди поредица от ключови срещи през следващите месеци. Франция и Германия настояват за алтернативен вариант за пълен статут на ЕС, базиран около четири различни концентрични кръга на членство. Това може да представлява рамката за постепенна интеграция.

Шмихал обаче даде да се разбере, че Украйна няма да се примири с бавната версия. "Полагаме всички максимални усилия, за да гарантираме, че Украйна ще стане пълноправен член на Европейския съюз. Това е от изключително значение за всички украинци.

Като отбеляза, че в крайна сметка това е политическо решение за държавите-членки, той добави: "Уверен съм, че до две години ще бъдем напълно готови да бъдем част от Европейския съюз."

Докато осем държави получиха статут на кандидат за членство в ЕС, включително група страни от Западните Балкани, които чакат да преминат към следващата стъпка в процеса на присъединяване от години, Шмихал твърди, че Украйна има уникален случай за членство в ЕС.

"Искаме да бъдем пълноправен член, защото Украйна днес е уникалната страна в света, която е платила толкова огромна цена за волята си да стане член на Европейския съюз. Никоя друга страна-кандидатка за членство в Европейския съюз никога не е имала толкова огромна подкрепа от населението - над 90 процента от украинците - които желаят и искат да станат пълноправни европейски членове."

Шмихал каза, че Украйна е изпълнила всичките седем условия, определени от Европейската комисия през юни 2022 г., за да премине към следващия етап от процеса на присъединяване, след резолюция, приета от кабинета тази седмица. Това включва признаване на правата на националните малцинства - ход, който до голяма степен се разглежда като маслинова клонка за Унгария, която възрази срещу третирането на етническите унгарци в Украйна.

"Готови сме. Очакваме не по-късно от октомври да имаме положителната ситуация с оценката на нашия напредък от Европейската комисия и така че Европейският съвет да може да гласува и да вземе решение за започване на преговори с Украйна."

Европейската комисия, която оценява напредъка на Украйна, трябва да публикува годишния си пакет за разширяване следващия месец, което ще бъде отправна точка за дискусия между лидерите на ЕС на срещата на Европейския съвет през декември.

Шмихал потвърди, че украинските дипломати усилено лобират в националните столици за необходимостта от продължаване на процеса на членство на Украйна. "Украйна, като член на ЕС, няма да създава проблеми на Европейския съюз. Напротив, Украйна ще съдейства за решаването на много проблемни въпроси в Европейския съюз", каза той, като подчерта области като енергийна независимост, сигурност, отбрана и икономика.

Шмихал също се опита да изглади отношенията с Полша след неотдавнашния спор между двете страни относно износа на украинско зърно, твърдейки, че украинците, които са избягали от страната за Полша, са допринесли с 0,5 процента от БВП за полската икономика. Около 4,5 милиарда евро парични преводи също са изпратени на украинци в Полша от началото на войната, каза той.

"Бих искал да изразя думите на благодарност към полския народ и всички полски семейства за подкрепата, която са оказали и са предоставили на украинските бежанци.

Очаква се Украйна да бъде представена на срещата на Европейската политическа общност следващата седмица в Гранада, която ще събере лидери от ЕС и държави извън ЕС.

Франция и Германия подкрепят Европа на четири скорости

Франция и Германия подкрепят Европа на четири скорости

1. Вътрешният кръг; 2. ЕС; 3. Асоциирани членове; 4. Европейската политическа общност