Американски и европейски служители са разговаряли с украинското правителство за това какво може да доведе до евентуални мирни преговори с Русия за прекратяване на войната, съобщава "Ройтерс", цитирайки Ен Би Си.

Войната в Украйна, която вече продължава 21 месеца, причини смъртта или рани стотици хиляди и унищожи части от страната. Тя предизвика и най-дълбоката криза в отношенията на Москва със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Проведените разговори са включвали много общи очертания на това, от което Украйна вероятно ще трябва да се откаже, за да постигне споразумение с Русия.

Обсъждането с Украйна идва на фона на опасения сред американски и европейски служители, че войната е в задънена улица. Има тревога и относно способността на Запада да продължи да предоставя помощ на Украйна, твърдят анонимен високопоставен американски служител и бивш служител на САЩ.

Лавров: Русия е готова да преговаря с Украйна, но очаква предложението на Запада

Лавров: Русия е готова да преговаря с Украйна, но очаква предложението на Запада

С оглед на реалностите на земята

Понастоящем Русия контролира около 17,5% от международно признатата територия на Украйна.

Москва твърди, че е трябвало да започне своята "специална военна операция" в Украйна в отговор на враждебния и агресивен Запад, който според нея използва Киев, за да отслаби Русия.

От своя страна, Киев и неговите западни съюзници определят действията на Москва като заграбване на земя в имперски стил.

Кремъл е категоричен, че ще постигне всичките си цели в Украйна.

Киев пък иска да си върне контрола върху цялата територия, отнета от Русия, включително Крим, който беше анексиран през 2014 г. Украйна подчертава, че няма да отстъпи, докато и последният руски войник не се изтегли от територията ѝ.

Агресията на Русия срещу Украйна не оставя място за преговори

Агресията на Русия срещу Украйна не оставя място за преговори

Единственият начин за мир е поражение на руския империализъм, варварство и геноцид