Русия и Украйна са заключени в безизходица във войната си и трябва да седнат и да преговарят за край на конфликта. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко, съобщава "Ройтерс" като цитира беларуската държавна информационна агенция BelTA.

"Има достатъчно проблеми и в двете страни и като цяло ситуацията сега е сериозно задънена: никой не може да направи нищо и съществено да укрепи или да подобри позицията си", обясни той.

Според САЩ Руските сили продължават настъплението си тази седмица близо до разрушения град Авдеевка в Донецк, като понасят тежки загуби. Фронтовата линия в Украйна едва се е преместила през последната година въпреки изтощителната офанзива на Киев, която продължи месеци.

В Малта около 70 страни обсъждат формулата за мир на Зеленски

В Малта около 70 страни обсъждат формулата за мир на Зеленски

Пробив в БРИКС: Бразилия, Индия и ЮАР участват, но не и Китай

Лукашенко, който предостави територията на страната си като стартова площадка за пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна през 2022 г., изтъкна, че исканията на Украйна, Русия да напусне нейната територия, трябва да бъдат решени на масата за преговори, "за да не умира никой".

"Трябва да седнем на масата за преговори и да постигнем споразумение", призова беларуският президент. "Както веднъж казах: не са необходими предварителни условия. Основното е да се даде команда "стоп".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски повтори в събота на среща от над 60 съветници по националната сигурност, че неговият мирен план от 10 точки, който включва призиви за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, е единственият начин за прекратяване на войната.

Лукашенко предупреди Израел и Запада да не започват война срещу Иран

Лукашенко предупреди Израел и Запада да не започват война срещу Иран

За да не предизвикат Трета световна война