В Малта се провежда международна среща на върха за войната в Украйна, на която Киев представя формулата си за мир, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според президента Володимир Зеленски в преговорите участват делегации от почти 70 страни по света, но списъкът на участниците не е публикуван официално.

За Украйна е важно да привлече колкото се може повече страни по света за участие в срещата, тъй като се стреми да привлече подкрепата не само на своите традиционни съюзници на Запад, но и на така наречения "глобален юг" ( преди това понятие често се използваше формулировката "страни от третия свят").

Както съобщават Ройтерс и Франс прес, този път Китай не е сред участниците - една от малкото големи страни в света, която продължава да поддържа близки отношения с Русия след началото на инвазията в Украйна.

В същото време китайската делегация присъства на предишната мирна среща на върха за Украйна, която се проведе в град Джеда в Саудитска Арабия.

В сравнение със срещата на върха в Джеда, където бяха представители на около 40 държави, броят на участниците сега е значително по-голям . Източници на агенцията съобщават, че в Малта са пристигнали представители на Турция, както и на Южна Африка, Бразилия и Индия (последните три страни са част от блока БРИКС, в който членува и Русия). Южна Африка и Индия се отказаха да осъдят руската инвазия в Украйна, а Бразилия не се присъедини към санкциите, наложени на Русия заради войната.

Представители на Русия не участват в събитието. Говорителят на външното министерство Мария Захарова нарече преговорите "откровено антируско събитие".

Според Франс прес организаторите на срещата се надяват да я завършат с подписването на съвместна декларация - документ, какъвто не беше съгласуван на предишните срещи на върха в Джеда, а преди това в Копенхаген.

Срещата в Джеда се проведе през август тази година, а първата среща на върха по "формулата на мира" на Зеленски се проведе в края на юни в Копенхаген.

Според Ройтерс организаторите на срещата на върха в Малта се надяват да получат съгласие от участниците за провеждане на мащабна международна среща на върха, на която световните лидери да одобрят общи принципи за разрешаване на войната.

Тези принципи, надяват се в Киев и западните столици, ще помогнат да се определи благоприятна за Украйна посока за бъдещи мирни преговори с Русия.

Украинската "Формула на мира" беше представена от Зеленски на срещата на Г-20 на 15 ноември 2022 г.

Планът се състои от 10 точки и между другото включва изтегляне на руските войски от цялата международно призната територия на Украйна, включително Крим, наказване на военнопрестъпниците и изплащане на обезщетения.

Зеленски: Формулата на мира, предложена от мен, постепенно става глобална

Зеленски: Формулата на мира, предложена от мен, постепенно става глобална

Той каза това по време на третата среща на съветниците по прилагането на "Формулата на мира" в Малта