Съединените щати ще предоставят допълнителни оръжия и оборудване на Украйна за продължаващата й борба срещу руската инвазия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Обявените оръжия на стойност 125 милиона долара, разрешени съгласно предвидените по-рано "усвоявания" за Украйна, идват на фона на друга очаквана помощ за отбрана за Киев, която може да включва боеприпаси с лазерно насочване на стойност около 300 милиона долара за сваляне на руски дронове, според документ, видян от Ройтерс.

Тази партида оръжия може да бъде обявена по-късно в петък. В своето изявление Държавният департамент каза, че Министерството на отбраната също ще направи отделно съобщение.

Последният транш от оръжия стана възможен чрез използването на специален механизъм, който упълномощава президента Джо Байдън да прехвърли излишни артикули и услуги от запасите на САЩ без одобрението на Конгреса по време на извънредна ситуация.

Байдън призовава законодателите на САЩ да одобрят значителен пакет помощ за Киев, но ръководената от републиканците Камара на представителите тази седмица одобри помощ само за Израел за борбата му срещу "Хамас", докато допълнителната помощ за Украйна продължава да има двупартийна подкрепа в контролирания от Демократическата партия Сенат.

Припомняме, че в четвъртък Камарата на представителите на САЩ одобри с 226 на 196 гласа, до голяма степен по партийна линия, промяна от типичната силно двупартийна подкрепа на Конгреса за предоставяне на помощ на Израел. Дванадесет демократи гласуваха заедно с 214 републиканци за законопроекта, а двама републиканци се присъединиха към 194 демократи, които гласуваха против.

Президентът Байдън обаче заплаши, че ще наложи вето на закона, защото не предвижда помощ за Украйна, а лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумер заяви, че изобщо няма да подложи законопроекта на гласуване.

Белият дом отхвърли разделянето на военната помощ за Израел и Украйна

Белият дом отхвърли разделянето на военната помощ за Израел и Украйна

Продължава противопоставянето с новия председател на Конгреса