Администрацията на президента на САЩ отхвърли опита на републиканското мнозинство в Камарата на представителите да раздели военната помощ за Израел и Украйна и спешно да отпусне пари на Израел, но чрез съкращаване на други разходи, съобщава Би Би Си.

"Политизирането на въпросите на нашата национална сигурност няма да проработи", каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. "Изискването на компенсации за осигуряване на ключови национални интереси, като подкрепата за Израел и защитата на Украйна от зверствата на руския империализъм, би било отклонение от нормалния двупартиен процес и би имало опустошителни последици за нашата сигурност и нашите съюзи за много години напред."

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ представиха в понеделник предложение за отпускане на 14,3 милиарда долара на Израел, намалявайки финансирането за федералната данъчна служба.

Преди това новият председател на Камарата на представителите, привърженикът на Тръмп Майк Джонсън, каза, че би искал първо да отпусне спешна помощ за Израел и отделно да се обсъди Украйна.

Когато Джонсън беше член на парламента, той гласува против военната помощ за Украйна.

Президентът Джо Байдън по-рано поиска от Конгреса незабавно да отпусне 106 милиарда долара, от които повече от половината ще отидат за Украйна, а останалите за Израел, Тайван и за защита на границата с Мексико.

Републиканецът Майк Джонсън стана председател на Конгреса на САЩ

Републиканецът Майк Джонсън стана председател на Конгреса на САЩ

Той получи 220 гласа