Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев, съобщава "Ройтерс".

Визитата ѝ идва преди доклада, който Европейският съюз се очаква да представи следващата седмица за напредъка на Украйна относно кандидатурата ѝ за членство.

Украинският депутат Ярослав Железняк съобщи в "Телеграм", че се предвижда Фон дер Лайен да говори в украинския парламент.

Очаква се оценката на ЕС в сряда да даде подробности доколко е напреднала Украйна в изпълнението на различни икономически, правни и други критерии, за да разчисти пътя си за започване на преговорите за присъединяване през декември.

Зеленски: Киев работи усилено за членството си в ЕС

Зеленски: Киев работи усилено за членството си в ЕС

Ние ценим нашата Европа, Европа на сътрудничеството, а не на конфронтацията, Европа на хората, а не на идеологиите, заяви президентът

Украйна кандидатства за присъединяване към ЕС дни след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. и счита присъединяването си към търговския блок за свой основен приоритет.

През декември на среща на върха 27-те страни членки на ЕС трябва да решат дали да позволят на Киев да започне преговори за присъединяване - ход, който изисква единодушната подкрепа на всички членове на блока.

Кандидатурата на Украйна получи тласък в четвъртък, когато германският външен министър Аналена Бербок изрази увереност, че следващия месец ЕС ще придвижи напред кандидатурата на Украйна.

Украйна няма да приеме второкласно членство в ЕС

Украйна няма да приеме второкласно членство в ЕС

Шмихал: Украйна е изпълнила всички критерии за присъединяване

Преговорите за членство обикновено отнемат години и включват широка правна, политическа и икономическа реформа. Случаят на Украйна обаче е много по-сложен заради войната, която бушува на юг и изток и мийто край не се вижда.

Посещението на Фон дер Лайен идва в труден момент за Украйна, чиито войски се борят с изтощението и безпокойството относно бъдещето на ключовата военна помощ на САЩ, на която Киев силно разчита.

Вероятно шефът на ЕК ще се срещне с президента Володимир Зеленски.