Лидерите на Европейския съюз, които ще се срещат по-късно през октомври, ще поискат "решителен напредък" при използването на руските активи, замразени от санкциите, за да помогнат на Украйна, предава "Ройтерс".

Съединените щати и Великобритания миналия месец сигнализираха за подкрепа на план на ЕС за облагане на извънредните печалби, генерирани от замразени руски суверенни активи, за финансиране на Украйна, докато Киев се бори с пълномащабната руска инвазия, започнала през февруари 2022 г.

Финансовите министри от Групата на седемте индустриализирани страни (Г-7), които се срещнаха в Мароко в четвъртък, изчислиха, че активи на стойност 280 милиарда долара са били замразени, като се работи усърдно за намиране на правно обосновани доводи за употребата им като помощ за Украйна.

Работата на ЕС сред неговите 27 държави-членки по овладяването на замразени руски държавни активи за Украйна беше многократно отлагана поради правни опасения, наред с други, след като санкциите на блока срещу частното руско богатство бяха оспорени в съдилищата.

Националните лидери на блока, които се срещат за среща на върха в Брюксел на 26-27 октомври, трябва да призоват за "решителен напредък... относно използването на приходите от имобилизирани активи на Русия", се казва в съвместно изявление, видяно от Ройтерс в петък.

САЩ да се готвят за едновременни войни с Китай и Русия, препоръчва стратегическа комисия

САЩ да се готвят за едновременни войни с Китай и Русия, препоръчва стратегическа комисия

Докладът ѝ препоръчва модернизация на ядрените оръжия, разширяване на конвенционалните сили и заздравяване на съюзите