Съединените щати трябва да се подготвят за възможни едновременни войни с Русия и Китай, чрез разширяване на своите конвенционални сили, заздравяване на съюзите и подобряване на програмата за модернизиране на ядрените оръжия. Това твърди назначена от Конгреса двупартийна комисия, съобщава "Ройтерс".

Докладът на Комисията за стратегическа позиция идва на фона на напрежението с Китай относно Тайван и други въпроси, както и влошените отношения с Русия заради войната в Украйна.

Високопоставен служител, участващ в изготвянето на доклада, отказа да каже дали брифингите на разузнавателната група посочват някакво сътрудничество между Китай и Русия в областта на ядрените оръжия. "Притесняваме се... може да има крайна координация между тях по някакъв начин, което ни отвежда до тази конструкция от две войни", каза служителят при условие за анонимност.

Китай изпраща изтребители, за да предупреди самолет на ВМС на САЩ в Тайванския пролив

Китай изпраща изтребители, за да предупреди самолет на ВМС на САЩ в Тайванския пролив

По-рано САЩ обяви, че негов патрулен самолет е прелетял през пролива в международното въздушно пространство

Констатациите биха преобърнали текущата стратегия за национална сигурност на САЩ. Новият сценарий може да гласи, че страната трябва да спечели един конфликт, докато възпира друг. Докладът изисква огромно увеличение на разходите за отбрана при несигурна подкрепа от Конгреса.

"Ние признаваме реалностите на бюджета, но също така вярваме, че нацията трябва да направи тези инвестиции", изтъкнаха в предговора на доклада председателят на демократите Маделин Крийдън, бивш заместник-ръководител на агенцията, която контролира ядрените оръжия на САЩ, и заместник-председателят Джон Кайл, пенсиониран републиканец сенатор.

По време на брифинг, посветен на публикуването на доклада, Кайл каза, че президентът и Конгресът трябва да "обяснят казуса пред американския народ", че по-високите разходи за отбрана са малка цена, която трябва да се плати, "за да се надяваме да предотвратим" възможна ядрена война с участието на Съединените щати, Китай и Русия.

Докладът контрастира с позицията на президента на САЩ Джо Байдън, че сегашният ядрен арсенал на САЩ е достатъчен, за да възпре комбинираните сили на Русия и Китай.

КНДР осъди като провокация самолетоносач на САЩ в Южна Корея

КНДР осъди като провокация самолетоносач на САЩ в Южна Корея

Започват 5-дневни военни учения

Съставът на арсенала "все още надхвърля това, което е необходимо достатъчен брой вражески цели да са под заплаха, така че да бъде възпирана вражеската ядрена атака", заяви групата за застъпничество на Асоциацията за контрол на въоръженията в отговор на доклада.

"Съединените щати и техните съюзници трябва да са готови да възпират и победят и двата противника едновременно", обяви обаче Комисията за стратегическа позиция. "Ръководеният от САЩ международен ред и ценностите, които поддържа, са изложени на риск от авторитарните режими на Китай и Русия."

През 2022 г. Конгресът създаде група от шестима демократи и шестима републиканци, за да оцени дългосрочните заплахи за Съединените щати и да препоръча промени в конвенционалните и ядрените им сили.

Панелът прие прогнозата на Пентагона, че бързото разширяване на ядрения арсенал на Китай вероятно ще му осигури 1500 ядрени бойни глави до 2035 г., като по този начин Съединените щати за първи път ще имат втори голям съперник с ядрено оръжие.

Нов американски самолетоносач влезе в Средиземно море

Нов американски самолетоносач влезе в Средиземно море

Мерки срещу руската агресия

Китайските и руските заплахи ще станат остри през периода 2027-2035 г., така че "решенията трябва да бъдат взети сега, за да може нацията да бъде подготвена", се казва в доклада, който е дълъг 145 страници.

Той гласи още, че 30-годишната програма на САЩ за модернизация на ядрените оръжия, която започна през 2010 г. и беше оценена през 2017 г., че ще струва около 400 милиарда долара до 2046 г., трябва да бъде напълно финансирана, за да може на време да се модернизират всички бойни глави, системи за доставка и инфраструктурата.

Други препоръки включват разполагане на повече тактически ядрени оръжия в Азия и Европа, разработване на планове за разполагане на резервни ядрени бойни глави на САЩ и производство на повече стелт бомбардировачи B-21 и нови ядрени подводници от клас Columbia.

От Комисията за стратегическа позиция призоваха и за увеличаване на "размера, вида и позицията" на конвенционалните сили на САЩ и съюзниците му. Ако не бъдат предприети такива мерки, Съединените щати "вероятно" ще трябва да увеличат своята зависимост от ядрени оръжия, се казва в доклада.

Държавният дълг на САЩ нарасна с $500 млрд. само за месец

Държавният дълг на САЩ нарасна с $500 млрд. само за месец

Той достигна $33,5 трилиона