Руският президент Владимир Путин подписа указ за контрамерки срещу налагането на таван на цените на руския петрол от страна на Запада. Според постановлението от февруари Русия няма да доставя петрол на страни, които "пряко или косвено" са се присъединили към тези санкции. Предстои да разберем как това ще се приложи на практика.

Забраната за доставки на руски петрол по договори със страни, които се съобразяват с таван на цените, ще влезе в сила на 1 февруари 2023 г. В постановлението няма списък на държавите, на които Русия вече няма да доставя петрол. В отделна клауза обаче Путин си запазва правото да издава специално разрешение за заобикаляне на указа.

Путин издаде указа с контрамерките на тавана на цената на петрола

Путин издаде указа с контрамерките на тавана на цената на петрола

Забраняват се доставките към купувачи, придържащи се към ограничението

На 2 декември страните от Г-7 и техните съюзници официално одобриха ограничение на цените на руския петрол. Това се случи малко преди ембаргото върху руския петрол, наложени от ЕС, да влезе в сила - 5 декември. Таванът на цената бе сложен на 60 долара, като в момента на споразумението, основният руски петрол - сортът Уралс - се продаваше под тази цена.

Русия изгражда нелегален флот, за да заобиколи петролното ембарго

Русия изгражда нелегален флот, за да заобиколи петролното ембарго

Танкерите са регистрирани в офшорни зони

Решението е взето, за да се "попречи на Русия да извлече ползи от агресивната си война срещу Украйна", се казва в изявлението, но също така има за цел да "подкрепи стабилността на световните енергийни пазари" и да "сведе до минимум отрицателното икономическо въздействие" на руската инвазия.

Още в началото на декември в медиите започнаха да се появяват съобщения, че Русия подготвя ответни мерки срещу тавана на цените на петрола и още от съобщенията ставаше ясно, че нещо не е наред с тази реакция.

Москва все още няма отговор на ограничението на цените на газа в ЕС

Москва все още няма отговор на ограничението на цените на газа в ЕС

Според Дмитрий Песков е твърде рано да се говори за решение

Указът на Владимир Путин за реакция на въвеждането на таван на руския петрол е написан по възможно най-общия начин. От него не става ясно как ще действат тези ограничения и дали изобщо ще действат. Документът забранява доставките на петрол и петролни продукти до крайния купувач, ако договорите за такива доставки "пряко или косвено предвиждат" механизъм за таван на цените на петрола. Не е ясно как руските служители ще разберат, че купувачът се съобразява с ограниченията.

В началото на декември Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източници, за две конкретни мерки. Първо, властите щяха да определят минимална цена на руския петрол - щеше да бъде забранено да се продава по-евтино. Второ - определяне на максимална отстъпка, т.е. колко по-евтин може да бъде руският петрол в сравнение с петрола сорт "Брент" и други международни сортове. Теоретично подобни мерки биха могли наистина да ограничат доставките до тези, които спазват санкциите. Около седмица след Bloomberg, "Ведомости" писа обаче за вече по-мек вариант - забрана за доставки за страни, които "официално са се присъединили" към тавана и забрана на доставките, ако договорната цена от 60 щатски долара за барел е посочена като условие за доставка. Но дори и тези подробности вече не присъстват в публикувания указ. "Ведомости" пише, че Министерството на енергетиката ще публикува подзаконови нормативни актове в допълнение към постановлението, в които например ще бъде посочен максималният размер на отстъпката. Вероятно по този начин руските служители се опитват да разработят гъвкав механизъм за контрамерки, с които РФ да отговори на засилващия се икономически натиск.

Защо е необходимо това?

Изглежда, че износът на руски петрол е започнал да намалява през декември. По данни на Bloomberg през първата седмица на европейското ембарго морските доставки на руски петрол са намалели с 54% - най-вероятно става дума за техническа неизправност и част от доставките ще се възстановят с течение на времето, тъй като анализаторите съобщават, че износът е намалял не само за Европа, но и за Индия и Китай, например. От друга страна, неуточнените доставки са се увеличили - може би руският износ на петрол става "сив".

Освен това цените на петрола се понижиха. За два месеца сортът Брент загуби повече от 10 долара - във вторник барелът струваше около 85 долара. Русия обаче не доставя сорт Брент, а сорт Уралс, и то с отстъпка от над 30 долара спрямо пазарните цени. Но бюджетът за следващата година се базира на цена от 70 долара за барел - и дефицит. Може би, предвид спада на доставките и спада на цените, руските власти просто са решили да измислят механизъм, който да им позволи да обявят "отговор" на ценовия таван, но "да не се прострелят в крака" - или в собствения си бюджет. Приблизително същото беше и със схемата "газ за рубли".

Петролните пазари реагират предпазливо на новите санкции

Петролните пазари реагират предпазливо на новите санкции

Страховете от рецесия обхванаха пазара

Как работи таванът?

С налагането на таван на цените на петрола западните държави се опитаха да попречат на Русия да печели от износа на петрол.

Забраната се отнася не само и не толкова за закупуването на петрол и петролни продукти на стойност над 60 долара за барел от Русия, а по-скоро за транспортирането, финансирането и застраховането на превози на такъв петрол по море до всяка страна.

Тъй като доставките с танкери се извършват предимно от Гърция, застраховането е съсредоточено в Лондон, а търговията - в Швейцария, Русия ще трябва не само да намери нови купувачи сред страните, които не са се присъединили към санкциите, но и да изгради от нулата алтернативни вериги за доставки на световния пазар.

Подобно мащабно преструктуриране на световния петролен пазар е свързано с рязък спад на руското производство на петрол и рязко повишаване на цените на петролните продукти и суровините в световен мащаб. "Таванът на цените" трябва да избягва и двете. На Русия е предложено да плати за това.

В резултат на това до 2030 г. делът на Русия на световния енергиен пазар ще се свие до около 13% в сравнение с миналогодишните 20%. САЩ и Близкият изток ще спечелят, докато Кремъл ще загуби около 1 трилион долара приходи от износ, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ).