Русия изгражда "нелегален флот" от петролни танкери, свързани с близки до Москва компании по целия свят. Целта е да се заобиколи петролното ембарго на ЕС, което започва да действа от 5 декември, съобщи "Блумбърг".

Въпреки западните санкции, септемврийските стойности на доставките на суров петрол от Русия са по-високи, отколкото през февруари. Отбелязва се, че доставките за Европа са намалели до минимум, докато тези за Азия и неизвестни дестинации са се увеличили многократно. Авторите на статията стигат до заключението, че този ръст е свързан със създадения от Москва "сенчест флот" от петролни танкери.

EK предлага нов модел на петролното ембарго срещу Русия

EK предлага нов модел на петролното ембарго срещу Русия

Рестриктивните мерки няма да засягат петролопровода "Дружба"

Русия изгражда "сенчест флот" от петролни танкери, които близки до Москва компании изкупуват по целия свят, за да заобиколят петролното ембарго на ЕС, което започва да действа на 5 декември, съобщи Bloomberg.

В материала се казва, че въпреки западните санкции, септемврийските стойности на доставките на суров петрол от Русия са по-високи, отколкото през февруари. Отбелязва се, че пратките за Европа са намалели до минимум, докато пратките за Азия и неизвестни дестинации са се увеличили многократно. Авторите на статията стигат до заключението, че този ръст е свързан със създадения от Москва "сенчест флот" от петролни танкери.

"Ако погледнете колко кораба са продадени през последните шест месеца на неназовани купувачи, е съвсем ясно, че се създава флот, който да ги превозва", казва Кристиан Ингерслев, изпълнителен директор на Maersk Tankers.

Ръководителят на изследователския отдел на Braemar Ануп Сингх заключава, че Русия вече е закупила 240 малки и големи плавателни съда за подпомагане на износа на петрол за Азия в размер на 4 млн. барела на ден, които миналата година са превозвали ирански и венецуелски петрол. Той отбелязва, че търговията с танкери се е увеличила рязко преди 5 декември "от неразкрити субекти, базирани в страни като Дубай, Хонконг, Сингапур и Кипър".

Украйна зове арабските страни за ембарго на руския петрол

Украйна зове арабските страни за ембарго на руския петрол

Нови мерки срещу Кремъл

Агенцията стига до заключението, че Русия активно се подготвя да прехвърля товари от един танкер на друг директно в морето, като използва гигантски супертанкери, които са твърде големи, за да напуснат пристанищата на Балтийско море с товар, така че се нуждаят от по-малки "совалкови танкери".

По-рано вицепремиерът Александър Новак заяви, че Русия се подготвя за ембарго на ЕС върху петрола и петролните продукти, като пренасочва транзита на суровини към азиатските страни.