Руският президент Владимир Путин подписа указ за противодействие на наложения от Запада таван на цените на руския петрол. С указа се забраняват доставките от февруари на купувачи, които са се придържали към ограничението. Документът беше публикуван във вторник, съобщи информационната агенция ТАСС.

Забраняват се доставките на руски нефт и нефтопродукти на чуждестранни юридически и физически лица, при условие че договорите за тези доставки пряко или косвено предвиждат използването на механизъм за ограничаване на цените. Забраната се прилага на всички етапи на доставките до крайния купувач", се казва в постановлението.

Документът влиза в сила на 1 февруари 2023 г. и е с валидност до 1 юли 2023 г. Забраната за доставка на петрол, въведена с този указ, ще се прилага директно от 1 февруари, а забраната за доставка на руски петролни продукти ще се прилага "от датата, определена от руското правителство, но не по-рано от датата на влизане в сила на този указ".

Кабинетът на министрите е инструктиран да определи тази дата и да приеме актове, целящи прилагането на съответната забрана.

В същото време руският президент си запазва правото да взема специални решения относно доставките на петрол и петролни продукти, които са забранени с този указ, съгласно отделна клауза.

Министерството на енергетиката е инструктирано да следи редовно за изпълнението на забраната. На министерството е предоставено и правото, съгласувано с Министерството на финансите, да дава официални разяснения относно прилагането на този указ.

Русия няма да продава петрол на цени, определяни от Запада

Русия няма да продава петрол на цени, определяни от Запада

Рускит финансов министър не изключи варианта за намаляване на производството

На 5 декември влезе в сила ембарго върху доставките на руски петрол по море за ЕС. Страните от ЕС се споразумяха и за регулиран ценови таван от 60 долара на барел за руския петрол, доставян по море. Подобно решение обявиха и страните от Г-7 и Австралия. Западните държави забраниха на своите компании да предоставят транспортни, финансови и застрахователни услуги на танкери, превозващи петрол от Русия на цена над договорената.

Едва в последните седмици руските власти за пръв път започнаха да признават публично, че западните санкции и "таванът на цените" са причинили проблеми на руския износ на петрол. Александър Новак, заместник министър-председател и бивш министър на енергетиката, заяви, че Русия има проблеми със застраховането на плавателни съдове, използвани за износ на петрол.

В средата на декември средната цена на основния сорт руски петрол (Urals) е паднала под "тавана", определен от западната коалиция. От 15 ноември до 14 декември 2022 г. средната цена на петрола Urals е 57,49 долара за барел или 419,7 долара за тон. "Таванът" на цените на руския петрол влезе в сила на 5 декември 2022 г. По този начин западната коалиция вече постигна очаквания резултат: руският петрол се продава с 2,51 долара по-евтино от установения праг.

Таванът на цените само ще направи петрола по-скъп, предупреждава Русия

Таванът на цените само ще направи петрола по-скъп, предупреждава Русия

Мярката нямало да засегне "специалната военна операция" на Москва