Според източници от Кремъл забраната на Владимир Путин за износ на петрол в страни с ограничени цени не може да бъде лесно приложена на газовия пазар. "Пазарът на газ има своите особености, ситуацията се анализира", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той заяви, че е твърде рано да се говори за решение.

Ценовият таван е мярка, предприета от Запада, за да ограничи приходите на Русия от износ и по този начин да възпрепятства финансирането на руската агресивна война срещу Украйна. В началото на декември ЕС определи таван на цените на петрола от 60 щатски долара (57 евро) за барел. Към мярката се присъединиха страните от Г-7, Австралия и Норвегия. Русия разкритикува тавана на цените като намеса в пазара.

ЕС прие таван от 60 долара за руския петрол

ЕС прие таван от 60 долара за руския петрол

"Политико": $60 е по-висока цена от тази, на която Русия продава и Путин може да отхвърли хода на Запада като безсмислен

Миналата седмица министрите на енергетиката на ЕС се споразумяха за временно ограничаване на цените на газа от февруари. Тогава Песков нарече споразумението "неприемливо", а Медведев - глупаво. Още в началото на декември страните от ЕС се споразумяха за таван на цените на руския петрол, доставян по море, в отговор на това Путин вчера издаде указ, с който забранява доставките за страни, които се съобразяват с този таван. 

"Суверенно право на Русия е да реагира на такива нелегитимни и абсолютно абсурдни мерки като така наречения ценови таван", заяви Песков, обосновавайки този ход. Путин е взел това решение след консултация с експерти в собствената си страна, без да се консултира с други държави от петролния алианс Опек+, каза Песков.

Таванът на цените показвал зоологическата омраза към Русия, според Медведев

Таванът на цените показвал зоологическата омраза към Русия, според Медведев

Той отново нарича решението за газа глупаво и без ефект