Решението за тавана на цената на газа е чисто волунтаристична непазарна мярка и поради това няма да има сериозен ефект.

В това е убеден заместник-председателят на руския Съвет за сигурност (СС) Дмитрий Медведев.

В петък той публикува коментар в канала си в Telegram относно въвеждането на таван на цената на газа от ЕС, като нарече подобно решение "глупаво". "Както и в случая с петрола, това не се диктува от икономическа логика, а от зоологическа омраза към Русия, основана на маниакалната теза руснаците да са виновни за всичко.

Освен това решението за таван е прието с много резерви, които позволяват да се блокира неговото прилагане. "Затова тя няма да проработи сериозно", пише Медведев.

Според Медведев решението е продиктувано от "безсилието на ЕС да повлияе на ситуацията". "Просто на принципа "да направим нещо".

Медведев: Зеленски не жали глупаците от ЕС, иска да ги използа като жив щит

Медведев: Зеленски не жали глупаците от ЕС, иска да ги използа като жив щит

Нямало достатъчно украински военни, които да служат като пушечно месо

Ето защо ограничението е определено на ниво, което преди няколко години би изглеждало изненадващо за абсолютно всички участници на пазара на газ, включително и за търговците на спот пазара. "В края на краищата цена от 180 евро за kWh (около 2000 долара за 1000 кубични метра) беше немислима дори в най-смелите или най-мрачните мечти на участниците в борсата за фючърси TTF", обясни той.

"Така че цените на газа ще останат на много високо ниво за европейските потребители", заключи заместник-ръководителят на Съвета за сигурност.

Дмитрий Медведев: Глупави, глупави санкции...

Дмитрий Медведев: Глупави, глупави санкции...

Те постигат обратното - руският народ се консолидира зад властта