Министрите на енергетиката на ЕС в понеделник се споразумяха за таван на цената на природния газ. Той ще бъде въведен от 15 февруари в случай на достигане на ценовата граница от 180 евро за мегаватчас (MWh), съобщава Руската служба на Би Би Си.

Това беше предшествано от няколко седмици интензивни преговори, като мненията бяха разделени за това как най-добре да се подходи към енергийната криза в Европа.

Две предишни извънредни срещи не дадоха резултат, въпреки че лидерите на ЕС настояваха енергийните министри да вземат решение възможно най-скоро.

Според европейски служители Германия, чийто газов пазар е най-големият в Европа, както и редица други страни са били скептични относно новата мярка, но в крайна сметка са надделяли гласовете на други страни, готови за компромис.

"Никой в Германия не е против ниските цени на газа, но знаем, че трябва да бъдем много внимателни, за да не навредим добросъвестно", каза германският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек в навечерието на срещата, която се проведе под председателството на Чехия.

България иска динамичен таван на цената на газа в Европа

България иска динамичен таван на цената на газа в Европа

И да се постигне ценово равнище от 150-160 евро