Динамичен таван за цената на природния газ - това е позицията, която подкрепя страната ни в обсъжданията в Европейския съюз. Консенсус на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика" в Брюксел не е постигнат. 

14 държави, включително България, смятат че трябва да се наложи динамичен таван и да се постигне ценово равнище от 150-160 евро.

Енергийните доставки на ЕС за зимата са осигурени

Енергийните доставки на ЕС за зимата са осигурени

Фон дер Лайен предупреждава за потенциален недостиг на 30 милиарда куб. м газ догодина

Друга група, като Холандия и Германия, които смятат, че не трябва да има ограничения или, ако има, те трябва да са високи, така че да не се активират на практика. Тълкуванието на българския енергиен министър Росен Христов за тяхната позиция е, че това са държави, които имат или полза от търговията с газ и съответно, от високите цени, или изпитват остра нужда от газ.

По думите на министър Христов позицията на България е за стабилизирането на пазара на природен газ. "Европа не трябва да плаща повече, отколкото всички останали консуматори по света", настоя Христов и уверява, че правителството се стреми към диверсифициране доставките на природен газ за страната. Припомняме, че и на предишното заседание в Брюксел консенсус не бе постигнат, а ЕС се насочи към приемане не на таван, а на цялостен пакет от мерки за регулиране на цените на природния газ.

Блумбърг: Европа не може да се откаже от руския газ

Блумбърг: Европа не може да се откаже от руския газ

Географската реалност и пазарът го налагат

По неговите думи вече са направени стъпки в тази посока с посещението на президента Румен Радев в Турция. По думите на Христов сме успели да постигнем значителна промяна в международните си отношения. Вместо еднократни помощи в кризисни ситуации, от турска страна са готови да обсъждат дългосрочно сътрудничество за доставки на природен газ, включително и запазване на капацитет на техния терминал.

Росен Христов обяви предстоящото си посещение в Турция в края на седмицата, в рамките на което ще проведе срещи с представители на турската държавна енергийна компания "Боташ". "По този начин страната ни ще има възможност да купува природен газ на локално ниво на по-ниски и конкурентни цени от стабилен източник, какъвто е Турция ", допълни министър Христов.