Индия отказва оръжейни доставки от Русия, но действа внимателно, за да не тласне Кремъл по-близо до Китай, пише Reuters.

Индия, която засега остава най-големият вносител на руски оръжия, иска да намали връзките си с Русия в сектора на отбраната и да се преориентира към Запада, но трябва да действа внимателно, за да не тласне Москва още по-близо до Китай.

Руската редакция на BBC посочва и че Русия публично призова Индия да засили връзките в областта на отбраната, но премиерът Нарендра Моди се е съсредоточил върху местното производство, използвайки западни технологии, казват експерти и официални лица пред агенцията. По-специално, пише Reuters, Русия е предложила на Индия доставки на изтребители "Сухой" и МиГ с възможност за съвместно производство в Индия.

"Сега е малко вероятно да подпишем голяма военна сделка с Русия", каза пред информационната агенция Нандан Уникришнан, руски експерт в мозъчния тръст Observer Research Foundation в Ню Делхи. "Това ще бъде червена линия за Вашингтон."

Миналата година Индия и Съединените щати подписаха споразумение, което ще позволи на General Electric да произвежда реактивни двигатели за индийски изтребители в Индия.

Индия - възможен съюзник, но не и съмишленик на Запада

Индия - възможен съюзник, но не и съмишленик на Запада

Индия може и да не е антизападна държава, но не и прозападна. Още повече, че Ню Делхи също е ревизионистична сила, успоредно на Русия (и донякъде Китай)

Друг фактор, който влияе на намерението на Индия да преразгледа военното сътрудничество с Русия, бяха прекъсванията на доставките поради войната в Украйна. Според официални лица износът на руски оръжия вече като цяло се е стабилизирал, но опасенията на Индия остават актуални.

"Докато войната в Украйна се проточи, възникват въпроси дали Русия ще може да ни предостави компоненти. Това насърчава диверсификацията", каза пред агенцията експерт по Евразия в управлявания от индийското правителство Институт за отбранителни изследвания и анализи Манохар Парикар. Според него тази ситуация също допринася за диверсификацията на индийския внос.

2024 г. ще е за нормализиране на западната икономика, забавяне на Китай и наваксване на Индия

2024 г. ще е за нормализиране на западната икономика, забавяне на Китай и наваксване на Индия

Китай ще продължи да се забавя бавно, но стабилно, докато останалата част от Азия ще се справи добре