Индия се готви за терористични нападения. Министерството на вътрешните работи на страната обяви национална тревога заради опасност от атаки в дните преди Нова година, съобщи АП.

Във финансовата столица Мумбай са изпратени допълнителни екипи на полицията, които да следят за сигурността и възможни нападения. Всички влизащи в града автомобили се подлагат на щателна проверка. Допълнителни части на полицията са изпратени на местата, където се събират много хора, сред които хотели и заведения.

МВнР препоръчва на българските граждани, посещаващи Индия, да бъдат много внимателни и предпазливи.

Агенцията припомня, че преди дни от полицията в Мумбай съобщиха, че четирима души, членове на забранената екстремистка групировка „Лешкер-и Тайба", са успели да влязат в града.

Това е вторият път за последните три месеца, в който се обявява опасност от терористични нападения. Засега не е ясно кога тя ще бъде отменена. Властите са категорични, че завишеният риск от атаки ще остане в сила поне до края на Новогодишните празници.

Главният финансов и икономически център на Индия преживя безпрецедентна терористична атака на 26-28 ноември 2008 година. В нея участваха бойци от групировката „Лешкер-и тайба".

Нападенията, продължили часове, поразиха луксозни хотели, основната гара в града и еврейски културен център.

Загинаха стотици хора, а десетки други бяха ранени.