През последните месеци Индия е забранила на местните производители на военни дронове да използват компоненти, произведени в Китай, поради опасения относно уязвимости в сигурността, твърдят четирима служители на отбраната и индустрията, както и документи, разгледани от Ройтерс.

Мярката идва на фона на напрежението между Индия и Китай, като Ню Делхи преследва военна модернизация , която предвижда по-широко използване на безпилотни квадрокоптери, системи с дълга издръжливост и други автономни платформи.

Представители на отбраната и индустрията заявиха, че лидерите по сигурността на Индия се притесняват, че събирането на разузнавателна информация може да бъде компрометирано от произведени в Китай части в комуникационните функции на дронове, камери, радиопредаване и операционен софтуер.

Трима от тях и други щестима представители от различни индустриални сектори интервюирани от Ройтерс, говориха при условие за анонимност, тъй като не бяха упълномощени да говорят с медиите или поради чувствителността на темата. Министерството на отбраната на Индия не отговори на въпросите на Ройтерс.

Подходът на Индия, допълва поетапните ограничения върху вноса на дронове за наблюдение от 2020 г. и се прилага чрез военни търгове, показват документи.

На две срещи през февруари и март за обсъждане на търгове за дронове, индийските военни служители са казали на потенциалните участници в търга, че оборудване или подкомпоненти от "държави, които споделят сухопътни граници с Индия, няма да бъдат приемливи от съображения за сигурност", показва протокол, прегледан от Ройтерс. Протоколът не идентифицира военните служители.

В един документ се казва, че такива подсистеми имат "вратички в сигурността", които компрометират критични военни данни, и призовава доставчиците да разкрият произхода на компонентите.

Високопоставен служител на отбраната каза на Ройтерс, че позоваването на съседни страни е евфемизъм за Китай, добавяйки, че индийската индустрия е станала зависима от втората по големина икономика в света въпреки заплахата от кибератаки.

Пекин отрече да е замесен в кибератаки. Министерството на търговията на Китай, което миналата седмица обяви контрол върху износа на някои дронове и свързано с тях оборудване, не отговори на въпроси относно мерките на Индия.

Конгресът на САЩ през 2019 г. забрани на Пентагона да купува или използва дронове и компоненти, произведени в Китай.

Байдън подписа търговското споразумение между САЩ и Тайван

Байдън подписа търговското споразумение между САЩ и Тайван

Ключов документ за Белия дом