Президентът на република Ингушетия Юнус Бек Евкуров съобщи, че разполага с оперативна информация за подготвяни атентати на територията на републиката.

Плановете са те да се извършат на 9 май - денят, в който Русия отбелязва победата си във Великата отечествена война. Евкуров предупреди за това по време на среща с ветерани от войната.

"За съжаление, терористичната дейност в републиката в последните месеци не отбелязва спад. Имаме информация, че така наречени като наши съграждани подготвят страшни, чудовищни атентати", посочва Евкуров.

Припомняме, срещу самия президент Евкуров бе извършено покушение на 22 юни 2009 година, при който той бе сериозно ранен и оцеля след продължително лечение в московска клиника.

Република Ингушетия е част от т.нар. севернокавказки икономически район в състава на Руската федерация.

След потушаването на конфликта в Чечня, анализатори предупредиха, че Ингушетия и Дагестан се превръщат в втора Чечня и че напрежението в Кавказ не е овладяно.

Освен отделни сблъсъци между военни и бунтовници, които се случват често, на територията на Ингушетия в последната година бяха извършени и няколко по-големи атентата, които сигнализираха за активиране на бунтовниците.