Полицията в шест европейски страни и Интерпол подновяват разследването на 46 случая на жени, които са били убити или са починали при подозрителни обстоятелства, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се идентифицират останките им.

"Искаме да дадем отговори на семействата и да въздадем справедливост за жертвите", заяви генералният секретар на Интерпол.

Този ход, наречен Операция "Идентифицирай ме", разширява инициатива от 2023 г., в която участваха Белгия, Нидерландия и Германия, като сега се присъединяват Франция, Италия и Испания.

Престъпността няма пол: Най-издирваните жени в Европа

Престъпността няма пол: Най-издирваните жени в Европа

Дали жените са способни на тежки престъпления - да и Европол показва, кои са

Първата фаза имаше за цел да хвърли светлина върху имената и съдбите на около 22 жени, чиито тела са открити през годините.

Бяха дадени около 1800 насоки от обществеността, включително информация, която доведе до идентифицирането на останките на британката Рита Робъртс чрез нейната татуировка на цвете, 31 години след като тялото ѝ беше открито в Белгия.

Сток подчерта, че помощта на обществеността е от решаващо значение. "Не можем да го направим сами", призна той.

В новото разследване, включващо 46 случая, полицейските сили ще обединят аналитични способности и криминалистични методи, като ДНК профилиране и реконструкция на лицето.

Интерпол публикува на уебсайта си извлечения от т.нар. сигнали за черни известия за случаите, за които се иска информация за неидентифицирани тела, които традиционно се разпространяват само сред полицията. Сигналите включват подробности, вариращи от биометрични данни до физически описания на тялото или облеклото.