Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените жени, които да бъдат включени в тази кампания. Бегълците от закона са представени на уебсайта "Най-издирваните в Европа" на Европол, съобщава МВР.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на сайта, защото опитът показва, че колкото повече очи видят търсените, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирван човек.

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете, жените-бегълци, доказват, че са.

Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора.

"Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления".

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността: Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям.

От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Повече информация за кампанията на Европол може да откриете на сайта на правоприлагащата агенция на ЕС

Близо 400 българи - жертви на трафик от началото на 2019 г.

Близо 400 българи - жертви на трафик от началото на 2019 г.

Отбелязваме Европейския ден за борба с трафика на хора