Експерти по химическите оръжия са установили, че иприт е бил използван в сирийски град, където терористичната организация "Ислямска държава" се сражава с други ислямистки групировки, съобщава "Ройтерс".

В поверителен доклад от 29 октомври Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заключава, че на 21 август тази година най-малко двама души са били изложени на въздействието на серен иприт в град Мареа, северно от Алепо. Много е вероятно ефектът от действието на серния иприт да е довел до смъртта на бебе.

Изводите в този поверителен доклад са първото официално потвърждение за използването на серен иприт в Сирия, откакто тя се съгласи да унищожи запасите си от химически оръжия, включително  иприт.

В доклада не се посочва, че именно "Ислямска държава" е използвала иприта, защото ОЗХО не е имала възможност да изпрати експерти, които да направят изводи на място. Но според дипломатически източници химическото вещество е било използвано в сблъсъци между "Ислямска държава" и други бунтовнически групи в Мареа по онова време.

Докладът обаче поражда важния въпрос откъде идва веществото, използвано в Мареа. Това означава, че или "Ислямска държава" вече е способна да го произвежда, или то идва от необявени запаси, които са под контрола на джихадистите, посочва източникът и отбелязва, че и двете хипотези са обезпокояващи.

Смята се, че Сирия е предала всичките си запаси от химически оръжия още преди 18 месеца.