Ирак проведе в понеделник първите си регионални избори от десетилетие, съобщава "Ройтерс".

Гласуването се провежда в 15 от 18-те провинции на Ирак, за да се изберат 285 членове на съвета, чиито задължения включват назначаване на губернатори на провинциите.

Изборите в полуавтономния регион Кюрдистан в Ирак, който включва три провинции, се очаква да се проведат следващата година.

Избирателната активност е ниска, допълва "Шафак". Председателят на Съвета на комисарите, съдия Омар Ахмед, отчете 17% участие в гласуването към обяд. Не са били регистрирани сериозни нарушения. 

Очаква се управляващият алианс на шиитските проирански кръгове да разшири властта си. Това се случва на фона на бойкот от основния политически съперник - популисткия духовник Муктада ал-Садр.

Изборите са важни, защото подготвят страната за парламентарните избори, насрочени за 2025 г., които ще определят баланса на силите.

За последен път местните избори се проведоха през 2013 г. Те бяха отложени поради войната срещу екстремистите от групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ), които превзеха големи части от Ирак, но в крайна сметка бяха победени.

Шиитските съперници на Садр, които блокираха опита му да състави правителство, след като той излезе като победител на парламентарните избори през 2021 г., вероятно ще поемат контрола над повечето местни съвети, особено в предимно шиитските южни провинции.

САЩ съобщават за убийството на 5 "бойци" в Ирак

САЩ съобщават за убийството на 5 "бойци" в Ирак

Те са се подготвяли да изстрелят еднопосочен атакуващ дрон

Припомняме, че това се случва на продължаващи сблъсъци в страната. 

Над 70 атаки бяха извършени срещу американските военни бази в Ирак и Сирия от средата на октомври, като отговорност за тях беше поета от организация на иракски шиитски мюсюлмански въоръжени групировки.

Иран твърди, че не участва в никакви действия срещу американските военни сили. 

Съединените щати обвиниха йеменските хуси, съюзници на Иран, за поредица от атаки във водите на Близкия изток след избухването на войната между Израел и палестинската въоръжена групировка Хамас на 7 октомври.

Шиитски милиции отново удариха бази на САЩ в Ирак и Сирия

Шиитски милиции отново удариха бази на САЩ в Ирак и Сирия

Ескалация на напрежението