Съветът за сигурност към иракското правителство реши да предприеме редица мерки за засилване на защитата на границите на републиката в светлината на ударите, които иранските и турските въоръжени сили нанесоха в Иракски Кюрдистан. Това съобщи информационната агенция INA, позовавайки се на Яхия Расул, говорител на главнокомандващия на въоръжените сили на Арабската република.

Той заяви, че членовете на съвета са обсъдили нападенията, извършени от тези страни, нарушенията на границите на Ирак и ударите, засегнали части от Иракски Кюрдистан, "които предизвикаха ужас сред населението и нанесоха вреди на него и имуществото му".

За да се сложи край на тези враждебни действия, каза Расул, Съветът реши, наред с дипломатическите мерки, да създаде план за пренасочване на гранични войски за "поддържане на нулевата линия" по границите с Турция и Иран, да предостави на командването на тези войски необходимата логистична подкрепа, да укрепи бойните способности на личния състав и да осигури финансиране и оборудване.

Турция неутрализира 1441 бойци на ПКК в Северен Ирак

Турция неутрализира 1441 бойци на ПКК в Северен Ирак

Операциите продължават години наред

Освен това иракските власти ще преразпределят човешките ресурси на Министерството на вътрешните работи на републиката за укрепване на граничните пунктове, както и за координиране на действията с кюрдското автономно правителство и паравоенните части пешмерга (кюрдски паравоенни сили).

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че операциите на турските въоръжени сили в Северна Сирия и Ирак ще бъдат "само началото". Той отбеляза, че Анкара е решена да защити границите си и има право "да се грижи сама за себе си".

На 20 ноември турското министерство на отбраната обяви началото на операция "Мечи нокът". Анкара смята, че Кюрдската работническа партия в Сирия е замесена в терористичната атака в центъра на Истанбул от 13 ноември.

Иран нанесе удари срещу "кюрдски терористи" в Ирак

Иран нанесе удари срещу "кюрдски терористи" в Ирак

Eдин човек е загинал, а други десет са ранени

Ердоган заяви, че операцията е започнала в резултат на "отказа" на Руската федерация по споразумението от Сочи от 2019 г. да изпълни обещанията си да изтегли кюрдските формирования от границата на републиката.