Иракските власти заявяват, че са поели контрол над пътищата и инфраструктурата в района на спорния град Киркук, след като напрежението се покачи след спорен референдум за независимост, съобщава АФП.

Иракските военни сили съобщават също така, че са за завзели авиобазата К1 от кюрдски войски Пешмерга в Киркук

Иракското съвместно оперативно командване, което обединява всички проправителствени сили, заяви, че постига напредък в своята операция за "възстановяване на сигурността" в Киркук.

Иракските сили се стремят да си върнат военните бази и петролните кладенци, които кюрдските бойци превзеха в офанзивата си срещу ДАЕШ (Ислямска държава).

Иракските федерални сили превзеха контролирани от кюрдите територии в Киркук

Иракските федерални сили превзеха контролирани от кюрдите територии в Киркук

Има информация за сблъсъци, но не се потвърждава

Централните правителствени сили са поели контрол над два моста, пътища и индустриалната зона на югозапад от Киркук, както и газови съоръжения, електроцентрала, рафинерия и полицейски участък.

Иракските и кюрдските сили са разменили артилерийски огън рано днес южно от града, след като правителствените сили започват "голяма операция" в богатата на петрол провинция.

Офанзивата е следствие от конфликта между кюрдските сили и иракската армия, предизвикани от референдума от 25 септември, в който гласуващите казах "да" за независимост на автономния кюрдски регион в Северен Ирак.

Кюрдите в Ирак отхвърлиха искане на Багдад

Кюрдите в Ирак отхвърлиха искане на Багдад

Иракското правителство поиска да се отменят резултатите от референдума

Багдад обяви, че референдумът, провеждан въпреки международната опозиция, е незаконен.

Двете страни са ключови американски съюзници в битката срещу джихадистите, а кризата повдигна страхове от създаване на нов хаос, в момемнт, в който иракските сили са на път да превземат от ДАЕШ и последната територия, която контролират в страната.