Иракски въоръжени сили влязоха в сблъсъци с кюрдски бойци в богатата на петрол провинция Киркук рано тази сутрин, пише "Уолстрийт джърнъл".

Но информацията за сблъсъците не се потвърждава от официални лица. 

Федералните сили на Ирак са успели да проникнат в контролираната от кюрдите територия за прекратяване на близо месечна политическа битка след референдума за независимост на Иракски Кюрдистан.

Иракската армия, федерални антитерористични и полицейски звена превзеха територии до града без съпротива от кюрдските сили пешмерга, информира държавната телевизия Al-Iraqiya. Но някои жители в града и иракски командир на милиция съобщиха за обстрел.

От кабинета на премиера Хайдар ал Абади отбелязаха в съобщение, че иракският лидер е наредил на федералните сили да поемат контрол над града в сътрудничество с местните жители и пешмерга. Така правителството намекна, че е готово съвместно да управлява града с кюрдите.

Командир на местната кюрдска полиция заяви, че силите му контролират петролните находища в провинцията.

"Няма споразумение за предаване на кладенците на този етап", каза Ахмад Амин.

В град Киркук, където живеят повече от 1 милион души, жители алармират за артилерийска стрелба.

Кюрдите в Ирак отхвърлиха искане на Багдад

Кюрдите в Ирак отхвърлиха искане на Багдад

Иракското правителство поиска да се отменят резултатите от референдума

Кюрдският президент Масуд Барзани е наредил силите му да не инициират конфликт, но да отговорят на всяка атака.

Телевизия Al-Iraqiya отбелязва, че иракските сили са поели контрол над няколко района в града без нито един изстрел. Задачата е била да се поеме контрол над военновъздушната база K1, западно от Киркук.

Телевизията допълва, че правителствените сили са поели контрол над "големи части" от провинцията без съпротива. Но информацията се отрича от кюрдите.

Кюрдският новинарски портал Rudaw съобщава за сблъсъци между двете страни в Туз Хурмату, южно от Киркук.

Иракските и кюрдски сили са се обстрелвали с тежки оръжия.

Порталът допълва, позовавайки се на кюрдски източник, че пешмерга е изтласкала иракските сили най-малко два пъти от началото на битката в Туз Хурмату. Няма информация за жертви.

Иран отрече да е затворил границата си със Северен Ирак

Иран отрече да е затворил границата си със Северен Ирак

Като се вземе под внимание развитието в Иракски Кюрдистан...

Кюрдски бойци превзеха Киркук в средата на 2014 г., след като иракските сили изтласкаха екстремистите от ДАЕШ ("Ислямска държава").