Иракските правителствени сили са отвоювали над 90 процента от териториите, които досега бяха под контрола на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това обяви говорителят на иракския премиер Хайдер ал Абади, съобщават световните осведомителни агенции.

"Положението се промени значително. От отбраната на Багдад и на южните провинции преминахме към офанзива и започнахме да освобождаваме градове и региони един по един, въпреки нашите ограничени отбранителни възможности в сравнение с периода преди сформирането на правителството. Това са иракски войници от различни бойни подразделения. Те са готови да сложат решителен край на тероризма, след като отвоюваха 90 процента от териториите, които бяха под контрола на терористите. Окончателната победа е близо", се изтъква в изявлението от канцеларията на иракския премиер.

Иракската армия загуби част от оръжията и оборудването си след офанзивата, които попаднаха в ръцете на терористите от ДАЕШ, добави говорителят.

Според данните на правителството над 2,2 млн. бежанци са се завърнали в иракските региони, освободени от терористите.

През 2014 г. ДАЕШ превзеха обширни територии в северната и западната част на Ирак, което провокира нова вълна на насилие и нестабилност в страната. Иракските правителствени войски успяха да отвоюват обратно по-голямата част от тези територии, включително градовете Мосул и Тал Афар наскоро.

През последните дни армията провежда масирани бомбардировки по позиции на терористите в град Хавиджа в провинция Киркук, където са се окопали около 2000 терористи.