Подкрепяни от САЩ подразделения на иракската армия са поели контрола над последната голяма пътна артерия край западните райони на град Мосул, която досега беше владяна от ДАЕШ ("Ислямска държава"), с което терористите са хванати в капан във все по-смаляваща се площ в рамките на града. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на генерал и местни жители.

Девета бронирана дивизия на иракската армия е достигнала в рамките на километър от "Сирийската порта" на Мосул, северозападния вход на града, уточнил генерал от дивизията.

Освободиха летището на Мосул

Освободиха летището на Мосул

Пистата е унищожена от ДАЕШ

"Ние ефективно контролираме пътя, той е пред очите ни", уточнил военният.

Жители на Мосул са отбелязали, че не са могли от вторник да пътуват по магистралата, която започва от "Сирийската порта".

Пътят свързва Мосул с Тал Афар, друга крепост на ДАЕШ, който се намира на 60 км в западна посока и е близо до сирийската граница.

Иракските сили превзеха източната част на Мосул през януари след 100-дневни боеве и започнаха офанзивата си срещу районите на града, които се намират западно от река Тигър на 19 февруари.

Ако иракските сили победят ДАЕШ в Мосул, това ще е съкрушителен удар за иракското крило на халифата, обявен от главатаря на терористите Абу Бакр ал Багдади през 2014 г.

Американски командир в Ирак изтъкна, че смята, че подкрепяните от САЩ сили ще отвоюват както Мосул, така и Ракка, крепостта на ДАЕШ в съседна Сирия, в рамките на следващите шест месеца.