Иракската армия провежда кампания по прочистват на въоръжени групировки на терористи от ДАЕШ (Илямска държава) в провинция Анбар, на границата със Саудитска Арабия. Това съобщи командирът на щаба на въоръжените сили на операциите на държавите в Анбар, бригаден генерал Махмуд ал-Фалех, съобщава ТАСС.

"Армията, Федералната полиция, сунитските милиции племенни гранични войски с въздушната подкрепа на международната антитерористична коалиция провеждат тежка операция по прочистване на пустинните райони в провинция Анбар в посока на границата с Ирак и Саудитска Арабия", съобщава военния телевизионен канал "Ал Сумария".

Според генерал ал-Фалех, целта на операцията е унищожение на терористични клетки, скривалища и "джобове" с  бойци на по границата със Саудитска Арабия.

Министър-председателят на Ирак Хайдер ал-Абади обяви окончателното поражение на ДАЕШ на 10 декември.

Ирак обяви края на войната с ДАЕШ

Ирак обяви края на войната с ДАЕШ

Приветстваха иракските герои

Според регионални експерти, след военното поражение на терористите, клетки на групата представляват основната опасност за Ирак. Повечето от екстремистите, след освобождението на иракските територии, са се укрили в пустинята на провинция Анбар.