Иракските военни с помощта на сътрудници на полицията и сунитски доброволци са успели да изтласкат и неутрализират терористите на Ислямска държава от няколко квартала в централните части на Рамади.

Това съобщават световните агенции, като се позовават на силите за сигурност на Ирак.

Военните съобщават, че са освободили кварталите „Ал Бакр” и „Ал Дубат” в централната част на града, а също и южния квартал „Ал Армел”.

Съобщава се за убити 35 джихадисти, а още 14 са пленени.

Освен това бойците на иракската армия са освободили от ръцете на ДАЕШ обширната зона в северната част на града, където при боевете са загинали 18 ислямисти и 10 от участниците в контра терористичната операция.

В рамките на вчерашния ден, както и през нощта терористите са загубили контрол над една от стратегически важните точки в Рамади – мост в южната част на града. При боевете за него са загинали 14 ислямисти и 5-ма военни от иракските сили аз сигурност.

Боеве се състояха и в западната част на града, където терористи извършиха дори и ракетен обстрел на позиции на армията – това е довело до смъртта на петима военнослужещи, а още девет са били ранени.

Вчера, вторник иракската армия започна щурм на централата част на Рамади, която се намираше под контрола на джихадистите от „Ислямска държава”. Поддръжка на военните от въздуха се оказваше от военновъздушните сили на САЩ.
Преди това иракските военни разхвърляха от въздуха листовки с призиви към мирното население да напуснат града.

Според оценката на иракското разузнаване, в центъра на Рамади към момента на започване на спецоперацията са се намирали между 250 и 300 бойци на Ислямска държава.