Иракски Кюрдистан няма намерение да допринесе за създаването на кюрдски държави в Иран и Турция, но очаква Техеран и Анкара да зачитат правата на местните кюрди. Това обяви говорителят на регионалното правителството на Иракски Кюрдистан, цитиран от руски медии.

"Иракски Кюрдистан има добри отношения както с Иран, така и с Турция и няма планове да създава кюрдски държави в тези страни. Но ние се надяваме, че Турция и Иран ще разрешат проблемите с кюрдското и други малцинства. Ние сме се съсредоточили единствено върху работата в Иракски Кюрдистан", коментира говорителят.

Иракският парламент гласува против кюрдски референдум за независимост

Иракският парламент гласува против кюрдски референдум за независимост

Кюрдските депутати напуснаха заседанието

Той е потвърдил присъствието на представители на кюрдската опозиция от Иран и Турция в Иракски Кюрдистан, добавяйки, че те действат без съгласието на местните власти.

Освен това говорителят отбелязал, че потенциалното създаване на кюрдска държава в резултат на задаващия се референдум за независимост на Иракски Кюрдистан нямало да дестабилизира региона, а ще допринесе за неговото стабилизиране.

"Нестабилността в региона започва след интервенцията на Ирак в Кувейт, след войната между Ирак и Иран и продължава и до ден-днешен. Но всички тези катаклизми не бяха причинени от действията на кюрдите, а напротив, кюрдите са стабилизиращ фактор в региона. Появата на кюрдска държава няма да промени статуквото, но ще допринесе за подобряване на положението и за стабилизация", коментира още представителят на Иракски Кюрдистан, добавяйки, че провеждането на референдум е законно право на всеки народ, след като Ирак "де факто не е обединена държава".

Кюрдският представител добавил, че референдумът няма да доведе до разрив с Багдад.

"Референдумът за независимост не е пълен разрив. Багдад ще бъде стратегически партньор на Кюрдистан", коментира още говорителят.

Изявлението идва след гласуването на иракския парламент срещу референдума за независимост на Иракски Кюрдистан по-рано през деня.

През юни Масуд Барзани, президентът на Иракски Кюрдистан, определи 25 септември като дата за референдума. Оповестеният референдум е широко критикуван от редица страни, включително Русия, Иран и САЩ.

Междувременно правосъдният министър на Израел, който преди е изразявал подкрепа за създаването на нова независима кюрдска държава, обяви, че независим Кюрдистан ще бъде от полза за Израел.